Transportsektorn står för en tredjedel av koldioxidutsläppen, vilket beror på att vi tankar och kör på fossila bränslen. Fredrik Sandberg, som är chefredaktör för tidningen Elbilen, menar att det finns mycket som talar för elbilen som framtidens transportlösning.
– Den har noll utsläpp och låga driftskostnader, det är bara cykeln som är billigare. Elbilen har också en mycket effektivare energiomvandling med en verkningsgrad på cirka 70 procent, att jämföra med en diesel där upp till 80 procent av energin går bort i värmeförluster.
Mindre service
En annan fördel är att elmotorn har betydligt färre delar än en bensinmotor och mindre servicebehov.
– Erfarenheterna från Norge visar att elbilar kräver färre verkstadsbesök och där har man också sett en kraftig nedgång för bilverkstäder, säger Fredrik Sandberg.
Problemet för elbilen hittills har varit den begränsade räckvidden. Med undantag för Tesla har dagens elbilar en räckvidd på cirka 10–20 mil innan de måste laddas.
– Det som alla väntar på är en elbil som har en lång räckvidd till ett vettigt pris. Då kommer elbilen att få sitt stora genombrott.
Och det är på gång. Tesla skissar på sin Model 3 som ska bli en ”folkbil” och Chevrolet visade tidigare i vår upp sitt nya koncept Bolt, en renodlad elbil med cirka 30 mils räckvidd.
Begränsningar i batterikapacitet och räckvidd gör att vissa bilmärken i stället har valt att satsa på bränsleceller. I stället för att ladda med el tankas den med vätgas. Det tar bara några minuter och funkar precis som en bensin- eller dieselbil. Men det spåret tror inte Fredrik Sandberg på.
– Vätgas kan utvinnas ur en rad olika källor, men i dag görs 95 procent av fossila bränslen. Ett annat bekymmer är att det bara finns fyra mackar i Sverige och en satsning på vätgas skulle kräva en massiv mackutbyggnad, säger han.
Alla har en egen mack
En fördel med el som drivmedel är att infrastrukturen redan finns. Elnätet är utbyggt till varje stuga och varje bilist har redan en egen mack hemma. Kritikerna hävdar att bilarna lika gärna kan tankas med smutsig el som görs på fossila bränslen som kol och då försvinner miljövinsten. Fredrik Sandberg tycker ändå att fördelarna överväger.
– Som kund kan du välja att köpa miljövänlig el. Och med solceller på taket kan du dessutom producera din egen ”bensin”, lokalproducerat och miljövänligt.
I Norge har det på två år sålts över 43 000 nya elbilar. I Sverige inte ens en tiondel så många. Det beror på en medveten norsk politik med höga skatter på bilar som släpper ut mycket koldioxid i kombination med skattelättnader för elbilar. Fredrik Sandberg tror inte på en liknande utveckling i Sverige.
– Nej, eftersom Sverige har en egen bilindustri som är viktig för landets ekonomi tror jag inte att politikerna kommer att fatta några beslut som missgynnar den egna industrin. Det blir först när Volvo satsar på elbilar som vi kommer att se en förändring vad gäller skatteregler och subventioner.
Läs vidare på nästa sida: Tove kör bara på el sedan ett år
Tove kör bara på el sedan ett år
Tove Palin i Svartvik bytte sin fyrhjulsdrivna diesel mot en elbil för ett år sedan.
– Jag bryr mig om miljön, men för mig är det också viktigt att ha en bil som fyller sin funktion och tar mig och familjen mellan A och B, säger hon.
Tove Palin tar sig dagligen mellan hemmet i Svartvik och jobbet i Nacksta och använder även bilen en del i jobbet, som längst blir det en del turer till Timrå.
– Min bil klarar cirka 15 mil på sommaren, knappt 10 när det som nu är vinter och kallt, och det räcker för mina behov. Jag har aldrig haft någon soppatorsk.
Hon berättar gärna om sina erfarenheter med elbil och tycker att det är viktigt att sprida kunskap om en fortfarande ganska ny teknik.
– Sundsvall är en bra elbilsstad. Det finns laddare överallt, dessutom parkerar jag och laddar gratis. Men det är ingen bil för långfärder, särskilt inte om man ska norrut där det finns få laddare, säger hon.
Tove Palin har också noterat ökad trängsel på elbils-parkeringarna.
– Ja, det märks att antalet elbilar har blivit fler i stan och laddarna är oftare upptagna när man kommer, säger hon.