För en månad sedan meddelade Hyresgästföreningen att de slutit det första avtalet om hyreshöjningar i landet och att fler väntandes. Men i Göteborg har deras motpart, Framtiden AB, lämnat förhandlingsbordet. Bostadskoncernen, som innefattar de allmännyttiga bolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Egnahemsbolaget, lade ett sista bud för en vecka sedan på en höjning med 2.7 procent. En nivå som Hyresgästföreningen i Västra Sveriges ordförande Kristofer Lundberg anser är alldeles för hög.
– Vi gick in i förhandling med avsikten att nå en överenskommelse lokalt. För att kunna förhandla måste det finnas två parter som går in i förhandlingen med den viljan. Men AB Framtiden verkade aldrig vilja komma fram till en överenskommelse. De gav uttryck för att vara ute efter att göra politiska markeringar, säger ordföranden Kristofer Lundberg.
Han menar att allmännyttan har valt att närma sig de privata bolagen i retorik och taktik.
– Med tanke på de två senaste årens agerande har vi all anledning att ifrågasätta var allmännyttan är på väg, säger Kristofer Lundberg.
Vill höja 3 till 4 procent
I början av september, inför höstens förhandlingar, uttryckte branschorganisationerna Fastighetsägarna och Sabo att allmännyttans hyror bör anpassas till den ekonomiska utvecklingen på bostadsmarknaden och därmed höjas med mellan tre och fyra procent vid årsskiftet. En procentsats som gick i linje med den nivå Framtidenkoncernen sedan valde att presentera i de inledande förhandlingarna, nämligen 3,4 procent.
Men Framtiden lämnar alltså nu över till Hyresmarknadskommittéen, HMK, för att de inte lyckats nå en överenskommelse med motparten, Hyresgästföreningen i Väst.
– Vårt kortfattade svar är att vi helt enkelt står för långt ifrån varandra. Eftersom vi har ett avtal om Hyresmarknadskomittéen så är det den vägen man går när man inte hittar en överenskommelse lokalt. Det har vi valt att göra nu, säger Eva Paulson Förvaltnings AB Framtidens hyresmarknadsansvarig.
Vill höja 3 till 4 procent
Hon tillbakavisar kritiken att de från start varit motvilliga att hitta en överenskommelse lokalt.
– Det får stå för dem i så fall.
Eva Paulson tillägger:
– Eftersom det är hyresgästen i Göteborg som ska få veta vad deras hyra för 2019 ska bli, så tror jag faktiskt inte att någon är så oseriös att man går in i en förhandling utan att vilja ha en lokal överenskommelse och i god tid inför ny hyra skall börja gälla.
Hon hoppas att HMK kan göra en objektiv bedömning och lösa tvisten. Inte heller förra året kunde parterna enas lokalt. Då ville Framtidenkoncernen få till stånd en höjning på 3,5 procent men efter förhandlingar i HMK så slutade hyreshöjningen för 2018 på 1.2 procent.
– Tyvärr var det ett för skralt utfall. Det är lågt jämfört med vad vi yrkade. Det vi yrkade på är givetvis det som fyller det behov som koncernen har för att kunna uträtta uppdraget som vi har fått genom ägardirektiv av kommunfullmäktige, säger Eva Paulson.
”Höjning ingen naturlag”
Kristofer Lundberg vill inte sätta fingret på en nivå Hyresgästföreningen anser är rimlig, utan vill avvakta för att se vad de nationella parterna kommer fram till.
– Vi ser inte vilka förutsättningar som har förändrats från föregående år. Det finns ingen naturlag som säger att hyrorna ska upp varje år. Det viktiga är inte bara vad vi anser är rimligt, utan vad vi kommer fram till vid förhandling.
Förhandlingarna berör drygt 72 400 hushåll och hyreshöjningen är tänkt att införas vid årsskiftet.