Fritidsbanken finns i flera kommuner runt om i landet och öppnade på Frölunda torg för tre år sedan. Varje dag kommer barn, unga och föräldrar dit för att låna skridskor, skateboards, cyklar eller någon annan av de totalt 6 000 sport- och friluftsprylar som finns i lokalen.
– Vi tycker att det här är lika viktigt som ett bibliotek. Alla har rätt till folkbildning, men alla har också rätt till hälsa. Enligt Göteborg stads egen jämlikhetsrapport har 23 procent av niondeklassarna skippat fritidsaktiviteter för att de inte haft råd, säger Sebastian Thisted, platsansvarig på Fritidsbanken.
Framtiden svajig
Men nu är verksamhetens framtid svajig. Fritidsbanken finansieras i dag av stadsdelarna Askim-Frölunda-Högsbo samt Västra Göteborg och i och med att alla stadsdelarna i Göteborg stad ska avvecklas 2021 blir finansieringen därefter osäker.
– Vi vill att Göteborg stad ska gå in som huvudman och finansiera verksamheten. Så är det för de allra flesta andra Fritidsbanker i andra kommuner, säger Sebastian Thisted.
Vill avvakta omorganisation
Enligt Carina Magnusson-Bowring, sektorchef för samhälle och kultur i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo, är det den nya organisationen som tar form nästa år som bestämmer vad som händer med Fritidsbanken.
– Vi hoppas att vi kan föra samtal med den nya organisationen till hösten. Det kan blir ett glapp för många verksamheter innan den nya organsationen kommit på plats, men det kan lösas med övergångsavtal för verksamheter som måste finnas kvar. Men det är upp till den nya organsationen, säger hon.
Idrotts- och föreningsförvaltningen är i dag med på ett hörn i Fritidsbanken då de finansierar en samordnare. Men enligt Tobias Gröndahl, avdelningschef för föreningsstöd på förvaltningen, vill de inte fortsätta med det nästa år.
– Eftersom det inte finns någon pågående process är det inte så stor idé eller väl använda skattepengar att ha en samordnare. Det finns inget att samordna, säger han.
Har lyft frågan
Förvaltningen har lyft frågan om Fritidsbankens uteblivna finansiering till nämnden, men enligt Tobias Gröndahl är det inte Idrott- och förenings uppdrag att driva verksamheten.
– Vårt uppdrag var att samordna Fritidsbanken och nu måste vi hitta något nytt sätt att hjälpa till, säger han.
Både han och Carina Magnusson-Bowring menar att framtiden för Fritidsbanken är osäker. Bland annat är det en fråga om ekonomi. För de två stadsdelarna som finansierar verksamheten nu har Fritidsbanken totalt kostat 600 000 kronor om året.
– Jag kan tänka mig att det kommer bli tufft ekonomiskt för kommunen med tanke på situationen i dag. Sedan är Fritidsbanken ingen självklarhet. Den finns bara i vår stadsdel, inte centralt. Tanken med omorganisationen av Göteborg stad är att den ska leda till likvärdighet. Det finns kanske enklare sätt att driva en liknande verksamhet, säger Carina Magnusson-Bowring.
Kan finnas alternativ
Tobias Gröndahl menar också att det kan finnas andra bättre alternativ.
– För den nuvarande Fritidsbanken har det inte funnits möjlighet till extern finansiering, att företag sponsrar verksamheten, för det krockar med Fritidsbanken som koncept, säger han.
Viktig verksamhet
Kollegorna på Fritidsbanken menar att verksamheten är viktig både för unga som bor i närområdet och i övriga delar av Göteborgsområdet.
– Vi har haft både ungdomar och vuxna som anförtrott oss både glädjeämnen och svåra händelser i från sin vardag de går igenom, säger Åsa von Essen.
Sebastian Thisted poängterar att trots att lokalen ligger på Frölunda torg utnyttjas utlåningsverksamheten av personer över hela staden.
– De flesta som kommer hit bor i västra Göteborg, men vi har även besökare från bland annat Kortedala, Lundby, Kungsbacka och Lindome, säger han.
Han är orolig för att kommunen inte kommer att ta beslut om Fritidsbankens framtid i tid.
– Jag är rädd för att vi kommer förlora lokalen här efter årsskiftet och att om kommunen senare bestämmer sig för att finansiera verksamheten är det för sent, säger Sebastian Thisted.