– Vi har jobbat med det sedan dess och det man ser nu är att volymerna har ökat, säger Martin Blixt, vd på Framtiden Byggutveckling AB.
Förra året färdigställdes 934 hyresrätter inom bostadskoncernen. Det är tre gånger så många som året dessförinnan, då 307 hyresrätter färdigställdes, och betydligt fler än 2017 då antalet var 167.
Faktum är att det inte byggts mer i Göteborg än nu på omkring 45 år.
– Det har inte byggts så här mycket sedan mitten av 70-talet. Vi bygger rekordvolymer av bostäder inom allmännyttan i Göteborg, säger Martin Blixt.
Ökade volymer
Planen är att öka volymerna ännu mer nästkommande år. Uppemot 2 000 hyresrätter är redan på gång att byggas på olika håll i Göteborg.
– Vi bygger i Gårdsten, Angered, Biskopsgården, Backa, i området runt Östra sjukhuset och vi har stora byggnationer i Frölundaområdet. Sedan bygger vi bland annat i Hovås, på Donsö och i Guldheden. Vi bygger framför allt ettor, tvåor, treor och fyror och i en begränsad utsträckning femmor. Sedan bygger vi även 1,5:or som brukar vara populära bland unga personer som bor själv, säger Martin Blixt.
Men även om det byggs mer än tidigare har takten på byggandet inte ökat i samma tempo som befolkningsökningen i Göteborg, som sedan 2008 har legat på en stabil nivå på med i genomsnitt över 7 100 personer per år.
– Vi har en bostadsbrist. Men det är många som glömmer att vi på 90-talet hade ett bostadsöverskott, då revs det bostäder. Sedan dess har människor flyttat hit och befolkningen ökar och byggande har inte hunnit med än, men vi ser att det har vänt, säger Martin Blixt.
Underskott på hyresrätter
Att Göteborg fortfarande har ett underskott av hyresrätter märks på Boplats bostadskö som hela tiden ökar. I slutet av augusti var 246 569 personer registrerade på plattformen och den genomsnittliga kötiden under första halvåret av 2020 låg på 2 370 dagar.
– Det är färre som har många års kötid, men antalet som har 1–3 års kötid ökar. Det är klart att nyproduktion spelar en viktig roll för att minska köerna, men det måste väldigt mycket till för att man ska minska kötiderna, säger vd på Boplats, Maria Meyer-Martins.
En annan förklaring till att köerna har ökat är att Boplats i september förra året gick över till att bli en kommunal bostadsförmedling. Det innebär att alla hyresvärdar, både privata och allmännyttiga, som annonserar lägenheter via plattformen numera måste följa kötiden och i samband med det valde en stor del av de privata värdarna att lämna plattformen. 2018 annonserades 7 255 lägenheter via Boplats, varav 45 procent ägdes av privata värdar, och året därpå hade antalet annonserade lägenheter sjunkit till 6720 och andelen privata sjunkit till 28 procent. I slutet av september i år var bara 13 procent av de lägenheter som utannonserades privata.
– Vi hade förväntat oss en minskning, men den har inte blivit så stor som vi hade beräknat. Vi räknade att vi skulle ha 5 000 lägenheter i år men vi har sisådär 5 500, så det blev bättre än vi trodde. Alla privata hyresvärdar har inte lämnat Boplats. Vi ser också att vi får in nya privata hyresvärdar hela tiden, i år har vi skrivit avtal med nära 20 privata hittills i år så det är jättekul, säger Maria Meyer-Martins.
Lockats till andra sajter
Flera privata värdar har dock lockats till andra bostadssajter där värdarna kan utgå från andra kriterier än kötiden, bland annat Homeq. Om man som bostadssökande har förlorat eller vunnit på förändringen som skett beror på, tror Maria Meyer-Martins.
– En del bostadssökande har flera sajter att söka bostad på så de kan få lägenhet på en sajt, men behålla sina ködagar på Boplats. Hur stora chanser man har beror bland annat på hyresvärdarnas krav på typ av inkomst och inkomstnivå. Det som kännetecknar Boplats är att villkoren är transparenta och att alla intresseanmälningar rangordnas efter kötid och att varje bostadssökande kan se sin plats i kön, säger Maria Meyer-Martins.