BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Maria-Pia Boëthius har deltagit i debatten om våldtäkt sedan 1976 då hon släppte sin bok Skylla sig själv, som ett svar på den sexualbrottsutredning som då lagts fram.
Hur långt tycker du vi har kommit i diskussionen om sexualbrott?
– Långt i diskussionen, men inte i verkligheten. Svenska lagar som förbättras är utmärkt, men de löser inte de mellanmänskliga relationerna i ett råkapitalistiskt samhälle eller kvinnors ohyggliga utsatthet globalt. Lag om samtycke kan inspirera andra länder, men i det ondskefulla tonläge som nu växer fram i världen framstår det som en droppe i havet. När vi uppnått att fler kvinnor, och män, vågar anmäla våldtäkt i Sverige förvandlas det av den högerextrema populistinternationalen till att Sverige blivit en "våldtäktsnation" – påstått på sajten Breitbart, vars tidigare chef, Steve Bannon, nu blivit "världens mäktigaste man", Donald Trumps närmaste rådgivare. Våldtäkt ingår globalt i den vapenarsenal som används för att tortera och betvinga kvinnor, liksom lagarna om abort.
Hur motverkar vi att frågan kidnappas?
– Vad vi ser är en global backlash och just nu, för att bekämpa våldtäkt, måste vi också bekämpa den syn på människan, som håller på att växa fram. Jag undrar hur många av Sverigedemokraternas anhängare som sväljer den närmast stalinistiska propagandan om att Sverige är särskilt utsatt för våldtäkter, underförstått på grund av invandring? Framsteg förvandlas av högerextrema till propagandalögner.
Hur tycker du att media hanterar rapportering kring sexualbrott i dag? Hur har det förändrats tycker du?
– För 40 år sen hände det inte sällan att media hånade våldtäktsoffer "först drack vi kaffe, sen våldtog han mig, sen drack vi kaffe igen." Och det var den våldtagna, som belades med skamstämpel, hon hade gjort sig skyldig till att ha blivit våldtagen. Så är det för det mesta inte längre. Men "våldtäkt" har som allt annat blivit ett varumärke, en del av underhållningsindustrin i teve-serier "om brott" och i rubriker, en karriär för så kallade experter och ett kodord för främlingsfientliga. Den sexuella tortyr som våldtäkt är fördunklas i en alltmer empatilös tid, som om det vore ett "problem" som går att åtgärda med lagar.
När media sysslar med att normalisera att en gärningsman som Donald Trump ska bli USA:s president, en man som ägnat sig åt sexuella trakasserier och övergrepp och gärna skrutit om det, är "rapporteringen kring sexualbrott" skräckinjagande. Den mannen och hans CV får aldrig normaliseras.
"Väldigt få män engagerade sig"
2004 gjorde dåvarande ETC-redaktionen ett tema-nummer om våldtäkt med rubriken "Vi anklagar alla män för varje våldtäkt." Andreas Gustavsson, i dag chefredaktör på Dagens ETC, var redaktör för numret.
Ni ville sätta ljuset på män i diskussionen, var det känsligt?
– Det blev massiva reaktioner. Mycket för anslaget, att vi skrev att varje man bär kollektiv skuld för varje våldtäkt. I egenskap av att vara man. Möjligen hade det blivit mildare reaktioner om vi valt begreppet ansvar. Och det hade jag nog gjort i dag om jag skulle göra om en sådan här satsning. Men förutom det upplevde jag ändå att det blev en konstruktiv debatt, som åtminstone för ett ögonblick tvingade fokus till männen, och som engagerade männen.
Är män som förövare mer synliga i dag tycker du?
– Nej, tyvärr inte, verkligen inte. Det som har hänt är däremot att det har skett kollektiva insatser för att bryta tystnaden, men då ur offrens perspektiv, som exempelvis Prata om det. Det är värdefullt. Men väldigt få män engagerade sig. Det sker fortfarande ett slags förflyttning av problemet. Det handlar aldrig om mig, alltid om något annan. Normala män våldtar inte, bara den som är avvikande på något sätt, alltså den som skiljer sig från majoriteten. Det gör det svårt att komma vidare.
Hur tycker du att dagens sexualbrottsdebatt skiljer sig från hur debatten såg ut när ni gjorde temanumret?
– Nu handlar den breda debatten ännu oftare om att bara vissa män våldtar, och det är kultur som anges som utlösande faktor. Titta på Sverigedemokraternas problemformulering. Där handlar det om muslimska män. Det är en falsk omsorg om kvinnor. Partiet för en på många sätt kvinnofientlig politik, men använder sedan kvinnors trygghet som en språngbräda för att hetsa i migrationsfrågan. SD-toppen Linus Bylund har sagt att våldtäkt är en muslimsk straffmetod med motivering: "Jag menar att det är allmänbildning, jag kommer inte exemplifiera varför jorden är rund, varför solen går upp eller andra saker heller." Det är givetvis en återvändsgränd. Den första våldtäkten i Sverige begicks inte av en invandrare.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.