– Här måste vi separera handel i stort och vapenhandel, som jag anser att det står klart att Sverige inte bör ha med Saudiarabien, givet situationen med mänskliga rättigheter i landet. Pratar vi om handel i stort så kan man inte kategoriskt säga att handel i sig leder till förbättrade mänskliga rättigheter. Visst kan handel leda till förbättring gällande mänskliga rättigheter, men handeln i sig leder inte till det, man måste jobba aktivt.
Det handlar inte om ja eller nej till handel, det har blivit en märklig polemik i diskussionen. Det handlar om hur man gör om man vill verka i en svår marknad.
Kan handel vara negativt ur synpunkt på mänskliga rättigheter?
– Om man inte arbetar med de här frågorna, och låtsas som ingenting och bedriver handel, så kan man förankra en icke-demokratisk utveckling och vidhålla kränkningar mot de mänskliga rättigheterna. Man brukar ju säga att ’när man är i Rom, för som romarna’, men med det synsättet så förankrar man bara det dåliga. Man förändrar ingenting.
Gör företag det idag?
– Det är ju en kostnad att arbeta med mänskliga rättigheter. Företag är bra på att göra stora utfästelser, kanske utan att verkligen förstå vad det innebär alla gånger. Företagen bör leva upp till sina egna koder om de vill vara trovärdiga. Och om det inte går att påverka, måste man fråga sig om företaget kan vara kvar i marknaden och samtidigt leva upp till sina utfästelser. Ett intressant exempel är Telia som faktiskt har börjat dra sig ur flera länder. Sedan måste regeringar, tillsammans och genom multinationella organisationer som EU och FN ta diskussionerna om mänskliga rättigheter.
Kan man se några resultat på mänskliga rättigheter i samband med svensk export?
– Det är svårt att korrelera det. Det är så mycket som spelar in och det finns många olika påtryckningsvägar. Men jag tycker att det är svårt att få samman bilden av Sverige som en global fredskämpe samt en av världens största biståndsgivare med att Sverige samtidigt är en av världens största exportörer av vapen. Det är en stor motsättning som man inte riktigt vill ta i i Sverige.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.