Sjuksköterskorna: Bristen på vårdplatser är tätt knuten till bristen på personal där alltför få sjuksköterskor är den värsta flaskhalsen. Vad krävs för att Region Skåne ska kunna rekrytera fler?
Vänsterpartiet:
– En progressiv personalpolitik med hög grad av delaktighet, satsning på en god arbetsmiljö (=flera händer i vården) och en höjning av de lägst avlönade.
Socialdemokraterna:
– Först och främst måste Region Skåne bli en bättre arbetsgivare dit fler söker sig och vill stanna. Nedskärningarna på sjukvården har skapat en mycket dålig arbetsmiljö. Vi vill också satsa på fler utbildningsplatser. I Skåne vill vi köpa upp 75 utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor och erbjuda dessa en anställning som kombinerar arbete med studier till full lön.
Centerpartiet:
– Det behövs generellt ett strukturerat personalpolitiskt arbete i bred samverkan med alla fack. Vi gröna vill öka satsningen på specialistutbildning för sjuksköterskor. Visstidsanställningar skall efter kortare tid bli fasta anställningar. En rödgrön regering som satsar på fler utbildningsplatser till sjuksköterska.
Miljöpartiet:
– Region Skåne ska fortsätta att stärka sitt varumärke som arbetsgivare på olika sätt. Ha en tät dialog med sjuksköterskeutbildningen på högskolor och universitet. Möjlighet till karriär genom betald specialistutbildning kan locka fler att söka sig till regionen.
Folkpartiet:
– Vi behöver skapa fler karriärvägar för sjuksköterskor. Folkpartiet vill införa karriärtjänster för sjuksköterskor som innebär 5 000 kronor mer i månadslön för minst 500 specialistsjuksköterskor i Region Skåne. Vi vill även skyndsamt utreda möjligheterna att införa ett pilotprojekt i Region Skåne där sjuksköterskor kan specialisera sig genom ST-tjänster på samma sätt som läkare.
Kristdemokraterna:
– Att utbildningsplatserna blir fler och att karriärmöjligheterna blir större. Vi vill ge fler möjlighet till att bli specialistsjuksköterskor genom en satsning på verksamhetsintegrerade utbildningsanställningar. Det innebär att sjuksköterskorna får en betald vidareutbildning inom verksamheten och därmed ges förutsättningar som mer liknar läkarnas.
Moderaterna:
– Bristen på vårdpersonal är växande i hela landet. Det råder obalans på arbetsmarknaden, fler måste utbildas. Region Skåne ska vara en bra arbetsgivare, och genom införande av fler vårdval göra det möjligt också för vårdpersonal att välja arbetsgivare.
Sverigedemokraterna:
– Brist på pengar gör att man skurit ner vårdplatser och inte kan höja sjuksköterskelönerna tillräckligt för att öka yrkets attraktivitet. Sverigedemokraterna gör i riksbudgeten en omfördelning av medel från invandringspolitiken till välfärden där bland annat pengar avsätts till fler vårdplatser och mer personal. Tillsammans ger detta cirka 300 miljoner för Region Skåne.
Ambulanssjukvården: En konkurs ledde för ett par år sedan till att delar av Skåne riskerade att stå utan ambulanstrafik. I dag finns det ett offentligt drivet distrikt och tre distrikt med privatdriven ambulanssjukvård. Hur ser ambulanssjukvården ut i ert önskescenario – blir det offentlig, privat eller blandad regi?
Vänsterpartiet:
– Vänsterpartiet vill så snabbt som möjligt ha hela ambulanssjukvården tillbaka i offentlig regi. Ambulanssjukvården är en del av den moderna akutsjukvården. Region Skåne ska satsa på den prehospitala vården.
Socialdemokraterna:
– Vi kommer att ta över driften av all ambulanssjukvård i Region Skånes egen regi så fort de nuvarande avtalen med privata ambulansföretag har gått ut. Ambulanserna är en viktig del av akutsjukvården och kan inte lämnas över till vinstdrivande företag. Dessutom kommer vi att satsa på fler ambulansfordon och mer personal.
Miljöpartiet:
– Den nuvarande upphandlingen sträcker sig över hela denna mandatperiod och vi är inte villiga att riva upp den, det skulle troligen innebära stora skadestånd. För framtiden ser vi att ambulansvården blir en integrerad del av akutvården på sjukhusen och därmed i offentlig regi.
Centerpartiet:
– Centerpartiet i Skåne tror på en blandning av offentlig och privat regi i ambulanssjukvården, men vi följer även andra landstings och regioners utveckling och ställningstagande när det gäller prehospital sjukvård.
Folkpartiet:
– Folkpartiet tror att konkurrens är bra för utvecklingen av verksamheten. Därmed är en blandning en klok avvägning. Mer exakt fördelning än så har partiet inte tagit ställning till.
Kristdemokraterna:
– Kristdemokraterna vill se, under nästa mandatperiod, en utvärdering kring de olika driftsformerna av ambulanssjukvården. Detta för att kunna ta ställning för hur den skall organiseras framöver. Vi är öppna för att återta driften i egen regi.
Moderaterna:
– Offentligt finansierad verksamhet ska fungera så bra som möjligt, oavsett vem som utför den. I dag har vi fler ambulanser i Skåne än någonsin tidigare. Alla ambulanser samarbetar över hela Skåne oavsett stationeringsort.
Sverigedemokraterna:
– Vi går till val på att all ambulanssjukvård skall tas över i egen regi.
Sjukhusen: Hur de skånska sjukhusen ska samarbeta med varandra har diskuterats i decennier. Lunds och Malmös sjukhus är numera ett, Skånes universitetssjukhus. Vad händer inom området sjukhussamverkan om ni får makten?
Vänsterpartiet:
– Skånes universitetssjukhus ska i framtiden bestå av två självständiga akutsjukhus med egen ledning och budgetansvar, men samarbeta kring forskning och utvecklingsprojekt. Alla sjukhus i Skåne ska vara kvar och ha egen ledning.
Socialdemokraterna:
– De senaste årens omorganiseringar och flyttar av verksamheter har slitit hårt på personalen, nu vill vi ge dem arbetsro. Det behövs två fullvärdiga akutsjukhus i Malmö och Lund. Men vi kommer inte att splittra upp SUS, eftersom vi inte tror att verksamhet och personal mår bra av ytterligare en omorganisering.
Miljöpartiet:
– Vi behöver en samverkan mellan alla delar i vården för att man som patient skall få en vård som är utan sömmar. Primärvård och sjukhusen måste arbeta närmare varandra. Vi ser inte att det är aktuellt med några förändringar inom Skånes Universitetssjukhus.
Centerpartiet:
– Sjukhussamverkan på SUS ska fortsätta att utvecklas, men också samverkan mellan SUS och primärvården, övriga sjukhus och primärvård i Skåne.
Folkpartiet:
– Samverkan mellan sjukhusen har ökat i och med nya förvaltningar där cheferna har ansvar för flera sjukhus. Dessutom har vi sett att samarbetet mellan sjukhusen och vårdcentralerna har blivit bättre, vilket är mycket glädjande och något vi måste fortsätta att driva på för.
Kristdemokraterna:
– Det viktigaste är att skåningar har en bra och jämlik vård som finns där man behöver den. Organisationen är därmed inte det viktigaste, patienten i centrum. När det gäller den högspecialiserade vården så vill vi att den förstatligas.
Moderaterna:
– Samverkan mellan olika sjukhus i en lärande organisation är naturligt. Ett bra exempel på detta är den framgångsrika strokevården i Hässleholm. Hälsostaden i Ängelholm, med samverkan mellan regional och kommunal vård, visar att det finns mycket att vinna på att sudda ut gränser mellan olika instanser.
Sverigedemokraterna:
– Vi vill utvärdera den nuvarande organisationen innan vi gör några större ändringar. Dock har man gått allt för ovarsamt fram hittills beträffande samarbetet med personalen. Detta misstag får inte upprepas.
Kollektivtrafiken: Skåningarna pendlar som aldrig förr och trafiktätheten är stor på både vägar och spår. I vilken riktning styr ni den växande trafiken till och från våra arbetsplatser? Och med vilka medel?
Vänsterpartiet:
– Skånetrafiken måste bli bättre på att planera pendlingstrafiken till alla stora arbetsplatser i Skåne. Viktigaste medel är låga biljettpriser och hög turtäthet i synnerhet i pendlingstider.
Socialdemokraterna:
– Vi vill att allt fler skåningar ska vilja och kunna åka kollektivt för att minska påverkan på miljön och trängseln i trafiken. Vi återinför därför nio nedlagda busslinjer på landsbygden och vi vill se miljövänliga trafiklösningar på spår i stället för på väg i våra större städer Vi vill även hålla låga taxor och göra det enklare att ladda sitt betalkort och köpa biljett.
Miljöpartiet:
– Vi säger nej till några motorvägsutbyggnader och större vägbyggen. Det blir då möjlighet till mer spår och spårvagnar i de större städerna. Frysta taxor inom kollektivtrafiken och en förbättrad restidsgaranti. Studentrabatten skall utvidgas och cykeln skall kunna tas med på tåget.
Centerpartiet:
– Vi vill investera 100 miljoner kronor extra i skånsk kollektivtrafik. Hela Skåne ska ges tillgång till en stark, pålitlig och driftsäker kollektivtrafik. Punktlighet, förstärkt helg- och nattrafik, inte minst för landsbygden, förbättrad information, flexibla stopp, bättre anropsstyrd trafik är några av förslagen.
Folkpartiet:
– Under de senaste åren har vi sett en stark utveckling i den skånska kollektivtrafiken. Det är nu exempelvis tiominuters trafik mellan Malmö och Köpehamn i rusningstid. Vi vill fortsätta att satsa på fler direktlinjer i tågtrafiken och bygga ut snabba expressbussar där vi i dag inte har tågtrafik. Attraktiva restider och en pålitlig kollektivtrafik är viktigt för jobben och binder samman Skånes storstäder med landsbygden.
Kristdemokraterna:
– Kollektivtrafiken i Skåne har haft en fantastisk utveckling. Vi vill fortsätta att utveckla detta genom att bygga ut och förbättra kollektivtrafiken. Det handlar om att ställa krav på service, tillgänglighet och punktlighet. Vi är beredda att indexera taxorna för att säkra trafiken på landsbygden.
Moderaterna:
– År 2006 hade Skåne 46 Pågatågsstationer, i år är det 65 och om vi får fortsatt förtroende lär de vara 83 stycken 2025. Samtidigt satsar vi på flera stråk av superbussar, och en mängd anslutningstrafik. Skåne behöver ett transportsystem där olika färdmedel kompletterar varandra.
Sverigedemokraterna:
– Det skall vara attraktivt att resa kollektivt i Skåne, men också att landsbygden skall ha kvar sina resmöjligheter som innan bussarna drogs in. Vi har anslagit 27 miljoner till att återupprätta de nedlagda landsbygdslinjerna. Vi vill också att en större andel av statliga medel för infrastruktur går till Skåne.
Näringslivet: Vi har ungdomsarbetslöshet och ett finansiellt klimat som inte är helt stabilt. Hur förbättrar ni jordmånen för regionens företag så att den blir långsiktigt hållbar?
Vänsterpartiet:
– Alla offentliga och privata aktörer i Skåne måste kraftsamla för att ta itu med ungdomsarbetslösheten. Småföretag ska kunna söka stöd till utveckling och förädling av produkter och tjänster via en statlig fond – i synnerhet kring de stora utmaningarna inom miljö och klimatområdet. Sjuklöneansvaret tas bort för företag under 10 anställda. Större stöd från staten till innovativ verksamhet.
Socialdemokraterna:
– Skåne utmärker sig tyvärr med en arbetslöshet (inte minst bland unga) som ligger över riksgenomsnittet och högre än övriga storstadsregioner. Framför allt tror vi på ett nära samarbete mellan Region Skåne, näringslivet och akademin där vi tillsammans kan arbeta fram de bästa lösningarna och förutsättningarna.
Miljöpartiet:
– Vi vill satsa på det gröna näringslivet som är hållbart och bidrar till klimatomställningen. Ett samlat skånskt arbete med att minska arbetslösheten, som leds av Region Skåne. En riktad arbetsförmedling för akademiker. Regionen skall gå före när det gäller anställningar av personer med funktionshinder.
Centerpartiet:
– Ett gott företagsklimat, minskat regelkrångel för företagarna, kopplingen mellan utbildning och arbetsliv blir starkare. Ökad forskning i förädlingsindustrin inom livsmedelssektorn, satsning på besöksnäring och gröna jobb på landsbygden, kommuner och region göra delade och mindre upphandlingar för att underlätta för mindre företag, ”en väg in” för kunskap och kontakt i kommunen för företagare.
Folkpartiet:
– Folkpartiet vill inrätta lärlingsanställningar i Region Skåne där studenten som exempelvis studerar vård och omsorg halva tiden jobbar på ett sjukhus med lön och halva tiden går till studier. Vi vill också inrätta ett ungdomskort i kollektivtrafiken där ungdomar får en kraftig rabatt, det gör att fler ungdomar kan ta det där första deltidsjobbet i storstäderna utan att förlora ekonomiskt på det.
Kristdemokraterna:
– Genom att ge goda förutsättningar för företagen och ge möjligheter till valfrihet för medborgarna att kunna välja vårdgivare. Det ger fler företag som skapar en välfärd att fördela. Sedan är det viktigt att man på nationell nivå bidrar med att göra det enkelt och billigt att vara företagare.
Moderaterna:
– Ungdomsarbetslösheten säsongsrensat var högre i Sverige 2005 då Socialdemokraterna styrde och vi hade haft en mångårig högkonjunktur än vad den är nu. Trots finanskrisen har arbetsmarknaden utvecklats bra. Sysselsättningsgraden är den högsta i EU. Vi har världens bästa äldreomsorg, vården håller världsklass och nästan alla trivs med sina liv.
Sverigedemokraterna:
– Ungdomsarbetslösheten är i mångt om mycket ett problem som har uppstått på grund av en ansvarslös invandringspolitik. Vi kan inte ta emot fler än att arbets- och bostadsmarknaden klarar av att hantera det, jobb och bostad måste åter bli en självklarhet för de skånska ungdomarna. Vi ger företag bättre villkor för att anställa, som sjuklöneavdrag för små företag och lärlingsjobb med slopad arbetsgivaravgift.
Skatten: Med en skattesats på 10,69 procent har Skåne en av de lägsta landstingsskatterna i landet. Vad är ert bud för den kommande mandatperioden?
Vänsterpartiet:
– Ekonomiskt utrymme måste skapas för nödvändiga satsningar inom sjukvården och kollektivtrafiken. Därför är ytterligare en skattehöjning nödvändig. Vänsterpartiets förslag för 2014 års budget var 85 öre. Troligen landar vi på samma nivå inför 2015.
Socialdemokraterna:
– För att kunna vända den kris den skånska vården befinner sig i måste vi sätta stopp för nedskärningarna, anställa mer personal och öppna fler vårdplatser. Det kräver ett resurstillskott i form av en skattehöjning. Vi kommer att höja skatten motsvarande max en hundralapp i månaden för en medelinkomsttagare.
Miljöpartiet:
– Vi ser att skatten behöver höjas med 30 öre under 2015.
Centerpartiet:
– 10,69 kronor. Skatten höjdes ju för 2014 och skattehöjningar drabbar låginkomsttagare.
Folkpartiet:
– Det viktigaste för Folkpartiet är att se till att vi har en bra vård och kollektivtrafik och att ta ekonomiskt ansvar. Med tanke på att ekonomin är god i Region Skåne just nu ser vi inget behov av skattehöjningar kommande åren.
Kristdemokraterna:
– Att vi skall ta ut så lite skatt som möjligt, då varje slösaktigt hanterad skattekrona är en stöld från medborgarna.
Moderaterna:
– Målet är oförändrat skatteuttag.
Sverigedemokraterna:
– 10,69 men på sikt bedömer vi att skatten kan sänkas något under förutsättning att en Sverigedemokratisk politik förs även på riksplanet.
Formulera ett motto på högst fem ord för er skånska regionpolitik under den kommande mandatperioden?
Vänsterpartiet:
– Ett öppet och solidarisk Skåne
Socialdemokraterna:
– Jämlik, tillgänglig och köfri vård.
Miljöpartiet:
– Välfärden och klimatet skall värnas
Centerpartiet:
– Balans och valfrihet i Skåne
Folkpartiet:
– Valfri, god sjukvård till skåningarna.
Kristdemokraterna:
– Värdighet och valfrihet
Moderaterna:
– Möjligheternas Skåne.
Sverigedemokraterna:
– Tryggheten framför allt!