Åsa Romson är först ut i SVT:s nya intervjuserie med partiledarna ikväll. Inför utfrågningen har Dagens ETC frågat miljörörelsen vilka frågor de vill se Camilla Kvartoft ställa till språkröret ikväll.
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, vill att språkröret ställs tills svars när det gäller Vattenfall. Bolagets styrelse har beslutat att undersöka möjligheterna att sälja brunkolsverksamheten.
– Det kommer förr eller senare att hamna på regeringens bord. Om man säljer så är risken stor att verksamheten köps av någon som har incitament för att öppna nya gruvor och som är mindre känslig för kritik. Risken är stor att det leder till ökade utsläpp, säger hon.
Hon påpekar att det finns i intressant konflikt i att Sverige i andra sammanhang gärna pratar om hur andra länder ska minska sitt användande av fossila bränslen, exempelvis oljan i Saudiarabien.
– Samma sak måste gälla Sverige. Om inte vi kan se till att de fossila bränslena stannar i marken, var ska vi då börja?
Utesluter inte en försäljning
I valrörelsen menade Miljöpartiet att de enorma utsläppen som Vattenfalls verksamhet i Tyskland skapar är oacceptabla och att MP inte kunde ställa sig bakom en försäljning, eftersom den bara skulle leda till att ett annat företag orsakar samma utsläpp.
I dag säger partiet att man inte vill utesluta en försäljning.
Den heta frågan om brunkolet lär komma upp i kvällens intervju, och Annika Jacobson tror sig veta hur svaret kommer att lyda.
– Hon kommer att säga att det handlar om tysk energipolitik och komplicerade förhållanden, men det är egentligen ett odramatiskt beslut. Det är ingen som föreslår att man ska släcka ner omedelbart. Om man har en rimlig ställtid på 15 år så finns det inget som säger att Tyskland skulle säga nej, de letar ju själva efter förnybara energikällor. Sverige ska hjälpa till med omställningen, inte agera på sätt som underminerar den, säger Annika Jacobson.
EU bromsar grön skatteväxling
Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, ser frågan om en grön skatteväxling som den absolut viktigaste. Möjligheterna begränsas i dag av ett EU-direktiv som gör att skatterna på förnybar energi av konkurrensskäl måste höjas i samma takt som fossil energi.
– Det är ett problem att det blivit en sådan vändning. Vill hon verka för att häva detta, så att det blir förorenarna som betalar på riktigt?
– Sedan vill jag ha svar på vad hon ser för andra miljöskatter som är möjliga att införa den närmsta tiden. Kemikalieskatteutredningen kom precis häromdagen, jag har inte satt mig in i den, men vad kan man hitta mer? Kan man tänka sig naturresursskatter? Den stora frågan för mig är vad det finns för tanke kring den gröna skatteväxlingen, helt enkelt, säger Johanna Sandahl.