I förra veckan kom den brittiska tidningen The Daily Mail över ett internt dokument där Amnesty International föreslår att organisationen ska verka för avkriminalisering av prostitution och köp av sexuella tjänster.
”Kriminalisering av frivilligt sex mellan vuxna, även för pengar, strider mot rätten till hälsa, icke-diskriminering, jämställdhet, privatliv och människors säkerhet”, står det i dokumentet. Sekretariatet föreslår också att länder ”istället för att lagstifta mot sexhandel borde stödja de prostituerades rätt att organisera sig”, vilket antas syfta på att ge prostituerade rätt att driva bordeller.
Kritiken lät inte vänta på sig. Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, anser till exempel att det vore ett fruktansvärt misstag om organisationen väljer att verka för en legal sexhandel.
– Tidigare har Amnesty tagit ställning mot mäns våld mot kvinnor och strukit under att det inte är en kvinnofråga utan ett gigantiskt samhällsproblem. Det vore en märklig utveckling om de nu väljer att bortse från sexhandeln som en del av de maktförhållanden som råder och från kopplingen mellan prostitution och människohandel, säger hon.
”Kan aldrig rättfärdigas”
Amnesty Sverige betonar att skrivelsen är ett förslag från organisationens internationella sekretariat och därmed inte Amnestys ståndpunkt idag. Men organisationens svenska del vill inte heller ta avstånd från förslaget innan medlemmarna fått säga sitt i en demokratisk process.
– Även de som tycker annorlunda måste få chansen att göra sina röster hörda, säger Elisabeth Löfgren, talesperson på Amnesty.
Men nu reagerar många medlemmar mot förslaget. Arga och oroliga mejl har skickats både till ETC och till Amnesty Sverige. En av medlemmarna som har reagerat är Claes Borgström, tidigare jämställdhetsombudsman i Sverige. Inför fotbolls-VM i Tyskland 2006 att Sverige skulle bojkotta mästerskapet på grund av risken för trafficking.
– Handel med människors kroppar kan aldrig rättfärdigas, även om det finns ett avtal, eftersom det stora flertalet av dem som säljer sin kropp befinner sig i en situation som gör att det inte är frivilligt i egentlig mening, säger han.
Claes Borgström beklagar att svenska Amnesty inte redan gått ut officiellt och tagit avstånd från förslaget.
– Det finns många komplicerade frågor, men den här tillhör inte dem anser jag, så det borde inte behövas någon betänketid.
Men Elisabeth Löfgren på Amnesty upprepar att de inte vill inte gå händelserna i förväg.
– Vi är glada över de reaktioner vi får in och vi kommer att beakta dem alla, men vi har ingen brådska. Många medlemmar tycker att även detta är en fråga som måste kunna diskuteras.
”Skyll dig själv”
Det finns ett 110-tal länder som kriminaliserat prostitution, och i många av dessa länder är de prostituerade otroligt utsatta, menar hon.
– De stigmatiseras, behandlas som paria, de utsätts för våld av sexköpare och när de anmäler övergreppen säger polisen bara: Skyll dig själv. De grips av polis som sedan i sin tur våldtar och utnyttjar dem. Frågan om kriminalisering är inte jätteenkel även om vissa delar förstås är kontroversiella. Men jag som talesperson kan inte i nuläget gå ut och tala om vad våra medlemmar tycker, säger Elisabeth Löfgren.