”Om det här inte fanns så kanske folk gjorde andra, dåliga saker”
Dagens ETC
Badutflykter, dansläger, teater och skejt. Fotboll och jobbmatchning. Det ska hålla barn och unga i Järva borta från den organiserade brottsligheten.
– När det är för mycket fritid så kan man ta fel väg bara för att man inte har något speciellt att göra, säger Abderahman Balsamo, som bor här och brukar komma på fotbollsaktiviteterna.
Det är fortfarande lugnt i Nystadsparken i Akalla i nordvästra Stockholm. Det har inte riktigt börjat än. På fotbollsplanen leker några killar med en boll. Försöker dribbla ifrån varandra. Skjuter på mål.
Någon var orolig för regn. Inte Partina Basosila.
– Vi är här ute i alla väder. Därför märker man att de uppskattar det. Vi har spelat fotboll här när det har varit snö över hela planen. Förstår du?
”Ska vara brobyggande”
Partina Basosila är uppväxt i Husby och har spelat fotboll sedan han var liten. Då fanns det inte lika mycket uppstyrda aktiviteter som nu.
– Men när vi inte hade så mycket att göra hamnade vi alltid på en fotbollsplan. Det var den enda lösningen. Man tog sig hit, fixade en boll och spelade.
Nu är han en av fem ledare som håller i spontanfotboll här på fredagskvällarna. Då brukar det komma mellan 50 och 70 barn och unga, alla är välkomna.
– Det är kravlöst. Man behöver bara komma hit. Det är bara att ha skor och ett positivt humör, säger Rtawi Mecconen, en annan av fotbollsledarna.
Men i kväll är det inte fredag utan torsdag, inte spontanfotboll utan turnering. I samarbete med Fryshuset, AIK och Stockholm stad ordnar Partina Basosila, Rtawi Mecconen och de andra ledarna ett evenemang som går under namnet ”Från fotboll till jobb”.
Här ska människor träffas, här finns mat, dryck och musik och här ska fotbollsturneringen snart börja.
Här har även Fryshuset i Husby flera av sina verksamheter på plats, för att kunna prata med unga och ge dem något utöver fotbollen.
– Vi erbjuder allt ifrån utbildningar inom konflikt och medling, krisberedskap, självstärkande program till meningsfull fritid och vägar mot arbete och studier samt förflyttning utanför Järva, säger Semret Meskel, platschef, Fryshuset i Husby.
Och här kan unga också få hjälp att hitta jobb genom Jobbtorget unga Kista, och ett bemanningsföretag som är på plats via AIK.
– Tanken är att spontanfotbollen vi erbjuder ska samverka med lokala aktörer, myndigheter och föreningar. Fotbollen ska vara brobyggande mellan ungdomarna och dessa, så i kväll är det arbetsmarknadstema, säger Rtawi Mecconen.
Meningsfull sysselsättning
Arbetslösheten i Järva är hög, speciellt bland unga. Jobbtorget unga Kista är en insats från Stockholm stad för att få fler unga att jobba eller studera. Där kan den som är mellan 16 och 29 år och saknar sysselsättning skriva in sig. Då får man hjälp av en coach eller yrkesvägledare för att matchas mot det jobb eller den utbildning man är intresserad av.
I kväll är fem personer från Jobbtorget på plats. Två av dem är ungdomskonsulenterna Daniel Gacas och Rumeysa Köker.
– Som vi ser här, jag tror inte det är många som har en meningsfull sysselsättning idag, tyvärr. Man vaknar på morgonen och hänger lite, och tar dagen som den kommer, säger Daniel Gacas.
Samarbeten, som det ikväll, är viktiga för att Jobbtorget unga Kista ska kunna nå sin målgrupp. Det är ofta genom evenemang och aktiviteter som de kan visa vilka de är och vad de kan hjälpa till med. Också samverkan med myndigheter är viktigt, berätta Rumeysa Köker.
– Det är a och o, vi skulle inte kunna ta oss någonstans utan samverkan. Jag jobbar även med psykiatrin, så de kan ringa mig och säga: ”Hej, jag sitter här med en ungdom som är nyfiken på att jobba. Skulle du kunna komma förbi oss på ett möte?” säger hon.
Många som jobbar på Jobbtorget unga Kista är själva uppväxta i området. Det tror Daniel Gacas är en fördel, eftersom det skapar förtroende för insatsen.
– Man har inte de här fördomarna att det är en myndighet när man ser att folk man känner jobbar på det här stället. Det ger en lite avslappnad attityd i början, tills man ser vad man har gett sig in på, säger han.
Men att se till att unga har en meningsfull sysselsättning är också ett sätt att hålla dem borta från kriminalitet. Därför är Daniel Gacas glad över att staden tillsammans med privata aktörer ordnar evenemang som det ikväll.
– Främst under sommaren så att det inte bara blir en massa häng. Då blir det lätt att man hittar på dumheter.
”Bygger upp en”
Fler och fler dyker upp på evenemanget i Nystadsparken. De äter, dricker och umgås.
Fotbollen är i full gång, stämningen på planen blir allt intensivare och omkring den står nu en ordentlig publik, ropande när det blir avblåst – och när det inte blir det.
Fotbollsledaren Pantelis ”Panda” Alexandridis, går ut till kanten. Han har varit domare fram till nu, men han blev just utbytt av spelarna, som tyckte att han dömde dåligt.
– Egentligen skulle det vara frispark kanske var trettionde sekund, men för att få lite lir och lite spel så får man släppa vissa saker. Men när du släpper något som kanske skulle vara frispark och det blir mål sedan, som nu, då blir det diskussioner, säger han och skrattar.
Utanför planen står Abderahman Balsamo med sina vänner. De brukar komma hit på spontanfotbollen också. De går på allt.
Ibland för att vara med på fotbollen, ibland för att bara träffas, som i kväll.
– Jag och han, han med lila tröja där, vi är här bara för att umgås och softa. Vi spelar inte ens. Vi är bara här för att chilla och hälsa på folk, säger Aberahman Balsamo.
Sådana här evenemang betyder gemenskap för honom.
– Man får lära känna varandra lite bättre. Och så är det en kul fritidsaktivitet.
Också för området tror han att de betyder gemenskap.
– Om man ser ut från sitt fönster och ser att folk är här ute och har kul och skrattar, käkar tillsammans, spelar fotboll. Det är glädjande att se. Leenden och skratt och allt det här. Det bygger upp en.
Han berättar hur det var när fritidsgården i Rinkeby lades ner för några år sedan. Då började folk hänga på andra ställen och det fanns inte längre någon struktur för fritiden.
– Det var då man såg att ju mer tid du spenderar utomhus i centrum och så, desto mer ser du av kriminaliteten och allt det där.
Aktiviteter som den här är en bra distraktion, tycker han.
– Man har ju tidsfördrivet. Det är ju nu under sommarloven som folk kan rekrytera folk till dåliga saker och allt det där. När det finns för mycket fritid, det är då det kan gå snett.
Dessutom är det bra för de yngre att se de äldre vara med.
– Då ser de ju att det här är så vi kan leva och ha kul. Men om det här inte fanns så kanske folk stod i centrum och gjorde andra, dåliga saker.
32 sidor med aktiviteter
Just för att se till att barn och unga inte går utan något att göra i sommar jobbar föreningar, privata aktörer och Stockholm stad tillsammans.
Kvällens fotbollsturnering är bara ett evenemang av många i Järva den här sommaren. I en broschyr har stadsdelsförvaltningen sammanställt en del av dem. Broschyren är 32 sidor lång och där finns sport- och kulturaktiviteter, läger och dagsutflykter. Vissa är för barnen själva, andra är för både föräldrar och barn. Mycket är helt gratis.
I Järva har dessutom alla barn och unga som sökt feriejobb i stadens regi i sommar erbjudits ett.
Som systemet ser ut får vissa av dem jobba i Järva, andra i andra delar av Stockholm. Och till Järva kommer även en del barn från resten av staden.
Ungdomarna är mellan 16 och 19 år. Pola Ali, som tillsammans med övrig personal från Fryshuset i Husby ansvarar för feriejobbarna i Järva, tycker att det är bra att de kommer från lite olika stadsdelar.
– Vissa kanske kommer från Södermalm, vissa kommer från Östermalm. Vissa kanske kommer från Farsta, Skarpnäck. Då får de ett annat perspektiv också. Jag menar, det finns många unga som kanske aldrig har varit i Husby, säger han.
De som feriejobbar i Järva får jobba med tre olika delar. Först med fastighetsskötsel, sedan med att skapa evenemang för unga, och därefter ordnas så kallade teoripass. Då bjuds föreläsare in och ungdomarna får hjälp med att bland annat skriva cv.
Att feriejobb är ett bra första steg in på arbetsmarknaden är givet. Men Pola Ali tror att de, av rent ekonomiska skäl, även kan hindra unga från att söka sig till kriminella kretsar.
– Många unga behöver ju en kontinuitet i sin inkomst. Att man vet att man får betalt varje månad, vad det nu än är. Och det minskar ju risken till att man dras in i de miljöerna, för varför dras man in i de miljöerna? Det är ju oftast pengarna som är lockelsen. Nu säger jag inte att det alltid är så, men det kan vara så. Så om vi kan bemöta det här behovet hos unga, varför ska de då gå in i de miljöerna?
Fyra prioriterade områden
Att kriminalitet kan förebyggas genom att skapa meningsfulla aktiviteter för barn är klart, menar Ylva Almgren, ansvarig för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete på stadsdelsförvaltningen i Järva.
I det brottsförebyggande arbetet samverkar Stockholm stad även med polisen. De har tillsammans fyra prioriterade områden:
– Det är nyrekrytering, alltså att förhindra nyrekrytering till kriminalitet. Och sedan vill vi också erbjuda ett stöd till individer som är involverade i kriminella konflikter. Vi vill hantera otillåten påverkan och samverkan kring otrygga, brottsutsatta platser.
Man jobbar även med att försöka förändra attityder och beteenden kring våld och ge verktyg och kunskap för att man ska våga ingripa när man ser våld.
– Där utbildar vi också föräldrar, för att vi vill att man också ska kunna ta med sig det här hemma.
Men Ylva Almgren poängterar att civilsamhället i Järva gör ett stort jobb för att skapa trygghet. Inte minst nattvandrarna som jobbar ideellt.
Och alla de som ordnar aktiviteter för barn och unga.
De som inte kommer
Men når man verkligen ut till de som behöver det mest? Kommer de till spontanfotbollen på fredagarna? Söker de feriejobben? Är de här, på turneringen, i kväll?
Inte alla såklart, enligt fotbollsledaren Rtawi Mecconen:
– Jag tror säkert att det är många ungdomar som inte kommer till just den här verksamheten. Det handlar om intresse också, man vill spela fotboll eller inte. Eller man kanske är på glid eller något annat.
Det görs mycket bra, anser Mecconen, men för att nå fler skulle man behöva göra mer. Fler insatser, fler aktörer.
Och mer pengar.
– Mer pengar in till sådana här civila insatser, eller insatser från föreningar som kanske behöver lite större budget. Det brukar oftast vara det som är problemet, att det finns inte tillräckligt med finansiering.
Men han ser att det finns andra delar av Stockholm som också behöver insatser.
– Det kanske finns en kassa men den räcker inte åt alla.
Klockan närmar sig nio, fotbollsturneringen närmar sig sitt slut.
Då går två poliser förbi. De har gått från Tensta och säger att kvällen har varit väldigt lugn. Och tom.
– Genom Husby och Akalla har vi inte sett några ungdomar. Och så kom vi hit och så var det en mängd ungdomar här, säger en av dem, Per Restin.
Han tycker att det är ett bra initiativ med både fotbollsturnering och att unga har möjlighet att få hjälpa att söka jobb eller studier.
– När det kommer till vårt bord så är det kanske oftast väldigt sent. Visst, man kan ju rädda många. Men det är sent. Så det här är ju jättepositivt.
Han ser sig omkring.
– Jag kan tänka mig att många av de som gör det här, de gör det för att de vill bidra. Det är ofta så det ser ut, i de fall vi stöter på den här typen av initiativ så är det många eldsjälar som gör detta. De varken syns eller hörs, men gör enormt mycket arbete i det dolda.
Och något verkar funka. För även om Järva fortfarande brottas med vissa problem så går utvecklingen nu försiktigt åt rätt håll.
Skolresultaten blir bättre, folk känner sig tryggare.
Rtawi Mecconen kan inte säga varför, men han tycker att det har känts lugnare på sista tiden.
– Det är som att det är lite annorlunda luft. Man får hoppas att den positiva trenden fortsätter.