– Jag var med och assisterade grabbarna som sedan själva skulle driva den nya föreningen. Vi hjälpte till med material och kunskap om hur man bygger upp en förening, stadgar och sådant. Och vi stod för lokal och planer, berättar Leif Sjöqvist, föreningsutvecklare i Hisingsbacka FC.
Det var oroligt i stadsdelen.
– Det var rätt mycket elände här i Backa på den tiden. Unga män som inte vet vad de ska göra, går gärna runt och drar. De blir ett lätt byte för människor som inte har alltför ädla avsikter, säger Leif Sjöqvist.
Han berättar om vilken effekt den nya fotbollsklubben har fått på samhället:
– Kriminaliteten har minskat drastiskt. Det finns något annat att göra, något annat att ta ansvar för. Och om man tar ansvar så förändrar man sitt sätt att leva.
Lånade ut klubbhuset
Under två år lånade Hisingsbacka FC ut sitt klubbhus till Backa BK några kvällar i veckan.
– Det blev en sorts fritids för män mellan 15 och 25 år. Jag skulle vilja säga att den nya klubben var den avgörande pusselbiten för att få det lugnare här i Backa. Vissa kvällar samlades hundra pers här i klubbhuset. Det var precis riskgruppskillarna som var här. De fick en klubb att samlas kring. När personer får ansvar så tar de oftast ansvar. Man skiter inte där man äter, säger Leif Sjöqvist och fortsätter:
– En förening blir som ett slags klister som drar till sig män och killar. Det finns som en sammanhållande länk mellan de här grabbarna. Om det inte finns några andra aktiviteter här än kriminalitet, då är det klart att du hamnar där.
Offentligt stöd minskar
Samtidigt som han ser fotbollsklubbarnas samhällsnytta ser han hur det offentliga stödet till föreningslivet har minskats.
– När man tittar på hur mycket samhället får tillbaka från oss så är det närmast löjligt små resurser som läggs på vår förening.
Det du håller på med är en ren vinstaffär för samhället, eller?
– Absolut! Om man ser på den sociala ekonomin och räknar på hur mycket pengar som sparas av att vi räddar bara en person från en kriminell karriär så handlar det om alltifrån 25 miljoner till 100 miljoner kronor.
Och det är på bara en person…
– Ja. Och utan att darra kan jag säga att vi har räddat ett antal sådana personer. Jag vet inte exakt vilka det är, men jag vet att det är så.
2016 gick Backa BK samman med FC Fyrklövern och bildade Hisingen FC, som i år har ett herrlag i division 6.
Men det finns inte bara unga män i Backa. Tjejerna är lika många, men nästan ingen av dem är aktiv i stadsdelens fotbollsföreningar.
Vill få mer fler tjejer
Hisingsbacka FC har pojklag i alla åldrar. Men flicklag har under många år saknats helt – tills får några veckor sedan när klubben lyckades starta ett lag för tjejer i åldern elva till tretton år.
– Det är mitt och vår klubbs stora projekt nu att få med fler tjejer. Vi har ett bra damlag, men vi har jättesvårt att etablera tjejverksamhet. Vi har haft diverse projekt och lagt mycket resurser men vi har än så länge haft svårt att få igång flicklag. Men nu har vi ett nystartat lag. Och vi har träningar för tjejer i anslutning till skoltid. Det har fungerat bra. Men problemet är nästa steg, att få dem in i lagverksamhet på kvällar och helger. Det jobbar vi på ytterligare nu.
Varför är det så svårt att få unga tjejer att komma till klubben?
– Dels är det generellt färre tjejer än killar som tränar. Och i socialt utsatta områden finns det en barriär mot att tjejer ska träna fotboll. Det är ungefär som det var allmänt i Sverige på 1960- och 70-talet. ”De fick fula knän” och fotboll var ”inget som flickor skulle hålla på med”…bla, bla, bla. Och ett liknande synsätt finns fortfarande i många kulturer som präglar en majoritet av dem som har flyttat hit till Backa, säger Leif Sjöqvist.
Ett första steg är alltså att fånga upp tjejerna till fotbollsträningar vid skoldagens slut.
– Det är där vi kan nå dem, och vi hoppas att det ska lyckas. För det måste hända någonting nu. Det är många som pratar men det händer ju fan ingenting, utan det blir snarare värre och värre.
Obalans mellan könen
Han låter otålig och frustrerad när han talar om obalansen mellan könen.
– Om vi pratar jämställdhet generellt så kan vi ju inte luta oss tillbaka och tycka det är okej att mycket färre tjejer tränar idrott i allmänhet, och fotboll i synnerhet. Överhuvudtaget finns det väldigt få tjejfotbollslag i socialt utsatta områden.
Vad krävs för att ni ska kunna ta nästa kliv och få ihop fler flicklag i föreningen?
– Vi behöver kvinnliga ledare och instruktörer, tjejer som är tränare och förebilder. Vi behöver få möjlighet att arvodera kompetenta tjejer som tar tag i detta. Gubbar som jag kan hjälpa till att organisera och fixa, men ute på fotbollsplanen måste det finnas kvinnliga ledare för att detta ska bli bra.
Leif Sjöqvist har varit klubbledare och tränare för olika lag i Hisingsbacka i 30 år. Sedan 2010 är han halvtidsanställd. Vid sidan av jobbet som föreningsutvecklare har Leif fortfarande ideella tränaruppdrag i juniorlaget och i två pojklag.
Vad är det som får dig att fortsätta med detta år efter år?
– För det första tycker jag att det är vansinnigt roligt med fotboll. Sen är det fantastiskt roligt att jobba med unga och se deras utveckling. Jag har följt rätt många från sex år ända upp till vuxen ålder, och nu börjar jag träna deras ungar. Cirkeln har liksom slutits.