BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ett litet steg på vägen togs nyligen när byggnadsnämnden beslutade att utreda en nybyggnation i kvarteret Farao vid Arenastaden. Uppdraget är att hitta en lösning för 350 till 700 lägenheter.
Vill bygga på höjden
Socialdemokraterna är däremot inte helt nöjda med uppdragets utformning, som de menar fokuserar på låg och utspridd bebyggelse. I stället föreslår Socialdemokraterna i kommunen nu att man bygger på höjden.
– Ett 30 våningar högt hus skulle kunna ge 300 välbehövliga hyresrätter i ett område som hittills har dominerats av enbart bostadsrätter, säger Martin Eliasson, socialdemokratisk andre vice ordförande i byggnadsnämnden. Det behövs också färre lägre hus som tar parkmark i anspråk.
Den som förväntar sig en politisk strid om det socialdemokratiska förslaget blir dock besviken. Varken Moderaterna eller Centern har några ideologiska invändningar mot ett 30-våningshus. Däremot tror de inte att förslaget är helt realistiskt.
– När det gäller det föreslagna tornet, som i så fall skulle placeras ovanpå tunnelbaneuppgången, tycker jag det är ett intressant förslag. Höjden 30 våningar kanske inte är rimlig med tanke på de höjdrestriktioner vi tyvärr har på grund av Bromma. Att däremot utnyttja möjligheten att bygga bostäder ovanpå t-baneuppgången tycker jag är bra, säger Malin Borg från Centerpartiet.
Inte ekonomiskt
– Vi har diskuterat och kommit fram till att det inte ska vara lågbebyggelse. Men jag tror det är svårt att få bärighet i 30 våningar. Det blir ju rejält dyrare att bygga för varje våning efter den 18:e. Oftast blir det inte ekonomiskt försvarsbart. Sedan finns det också restriktioner vad gäller höjden på grund av flygzonerna runt Bromma flygplats, säger Torsten Svenonius (M), ordförande för byggnadsnämnden.
Men även om förslaget i sig inte skapar någon osämja blocken emellan, gör Torsten Svenonius invändning om den höga kostnaden det.
– Vi har en rik allmännytta, så när Torsten Svenonius talar om pengar handlar det egentligen om deras ideologi, att de vill att det ska vara privata aktörer som står för initiativen här i Solna. Vi socialdemokrater tycker att politikerna ska vara mer aktiva, till exempel genom vårt förslag om ett 30-våningshus, säger Sara Kukka-Salam (S), oppositionsråd i Solna.
Som exempel på det hon kallar för en politisk passivitet från alliansens sida nämner hon deras löften från 2008 att bygga 1 000 lägenheter fram till 2018.
– Med bara två år kvar till dess står kanske lite över 100 lägenheter klara. Med alliansens politik skapas bara bostadsrätter. Om Solna fortsätter att utvecklas på det här sättet får man ingen socialt hållbar stad. Det finns ett värde i att det byggs också hyresrätter. 1990 var 90 procent av beståndet hyresrätter, nu är 70 procent bostadsrätter, säger Sara Kukka-Salam.
Att det finns en ideologisk skiljelinje är inget som Torsten Svenonius förnekar. Enligt honom ska allmännyttans uppgift vara att täcka upp där de privata byggbolagen av olika anledningar inte vill eller kan bygga bostäder.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– När det gäller antalet lägenheter som har byggts pågår ju för närvarande en hel del projekt. Allt kan inte byggas samtidigt, inte när man ska hinna med annat inom offentlig service. Vi tror att det är bättre att bygga med jämn takt under en längre tid än att forcera fram bostäder snabbare, säger han.
Vid sidan om de ideologiska skiljelinjerna kvarstår en viktig fråga: Är det realistiskt med 30 våningar?
Att prislappen faktiskt stiger efter en viss byggnadshöjd verkar ofrånkomligt. Det handlar bland annat om högre kostnader för hissar, ventilationssystem, brandsäkerhet och utrymningsvägar, tryckstegring till vattenförsörjningen och vindlaster. Slutnotan för Turning Torso i Malmö hamnade som jämförelse på strax under 100 000 kronor kvadratmetern.
Men för att ett 30-våningshus ska bli verklighet finns ännu ett hinder att ta sig förbi – höjdrestriktionerna, något som har fällt andra liknande projekt. Ett exempel är Tellus Tower vid Telefonplan i Stockholm. Tanken var att bygga norra Europas högsta bostadshus, 237 meter högt, men efter att Försvarsmakten hade tillfrågats – som alltid när byggnader ska bli över 45 meter – tog det stopp.
Sekretess kring remissvar
Exakt vad Försvarsmakten grundar sina remissvar på är inget som de går ut med offentligt. "Totalförsvarets riksintressen" är kodordet och kan omfatta möjliga störningar av tekniska anläggningar, påverkan på militärt flyg eller utsikt över särskilda objekt.
– Ett 30-våningshus är inte konstigare i det här perspektivet än andra höga byggnader. Om det kommer en ansökan kontrollerar Försvarsmakten hur vår verksamhet påverkas. Det kan vara lågt flygande luftfarkoster, radarstationer av olika typer eller radiolänkstråk. Det kan även, vilket är mindre troligt i det här fallet, vara så att bygganden kommer inom ett område där Försvarsmakten bullrar i sådan utsträckning att det kan störa de boende, svarar Marie Tisäter vid Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.
En annan tung remissinstans är Luftfartsverket, som häromåret sågade det pågående bygget av en 125 meter hög skrapa i Hagastaden, Stockholm. Orsaken är att höjden skulle störa känsliga radarsystem, vilket är viktigt för in- och utflygningsvägarna till Bromma flygplats. Enligt remissvaret får höjden på hus i området inte vara högre än 71 meter.
– Jag kan inte säga något om ett eventuellt 30-våningshus i Solna. Det är inte nödvändigtvis höjden som är det största problemet, utan utformningen av byggnaden. Det är svårt att svara på en hypotetisk fråga utan några detaljplaner, säger Per Fröberg, pressansvarig vid Luftfartsverket.
"Bromma är en begränsning"
Socialdemokraterna i Solna är högst medvetna om att höjden på huset spelar roll för huruvida förslaget kan bli verklighet.
– Jo, Bromma är en begränsning. Men 30 våningar är mer en idéskiss. Hotellet i Arenastaden är 25 våningar högt och står dessutom på en upphöjning. Men får vi nöja oss med 25 våningar så är vi nöjda med det.