BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Läktaren var full av åhörare som väntade hela dagen på att ärendet skulle komma upp för diskussion. Inte förrän vid 16.30 var det dags och debatten, som pågick i flera timmar, kom att handla om ifall frågan hade behandlats på ett demokratisk sätt.
”Jag känner mig totalt överkörd”
Vänsterpartiet, Arbetarpartiet, Feministiskt initiativ, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet röstade för återremiss, men majoriteten fick igenom sitt förslag.
Camilla Jonsson är aktiv inom Folkinitiativet i Umeå som snabbt mobiliserade sig när planerna på försäljning av lägenheter på Carlshem och Mariehem blev kända.
– Det känns väldigt odemokratiskt att politikerna inte kan ta några veckor eller månader för att höra vad folket vill. Jag känner mig totalt överkörd, vilket jag tror många gör. Vi ville ha mer tid för att alla medborgare skulle få veta vad som händer, säger hon.
”Det enda möjliga”
Malte Dahlberg fanns på plats i kommunfullmäktige under måndagen och har följt turerna ända sedan försäljningsplanerna avslöjades. Han är inte med i någon organiserad motståndsrörelse, utan är där som privatperson för att visa sitt missnöje. Han kallar Bostadenärendet för det största mörkandet genom tiderna i Umeå.
– Det har förekommit mycket tvivelaktiga saker förut där folket blivit förda bakom ljuset, men det här är fruktansvärt, det som hänt. När jag fick veta var det ungefär samma känsla som att vakna upp och inse att Trump var vald i USA, säger han.
Malte Dahlberg förutsatte hela dagen att ärendet skulle gå till återremiss.
– Det är det enda möjliga, sade han.
Men så blev det alltså inte.
Ska besluta om folkomröstning
En överklagan kommer att skickas in av Folkinitiativet vilka också jobbar på att samla ihop de 9 854 namnunderskrifter som krävs för att kommunfullmäktige ska besluta om en folkomröstning i frågan ska ske.
– Jag har aldrig stött på detta engagemang förut. Folk har kommit springande för att skriva på, fast vi är inte framme än. I måndagskväll hade vi 2 014 underskrifter, men vi har inte gett upp de olika alternativen vi har för att agera framöver. Först ska beslutet överklagas, säger Camilla Jonsson.
”Vems ärende är det man går?”
Hennes engagemang drivs av betydelsen av demokrati och för att, som hon uttrycker det, Umeå är en sådan bra och integrerad stad.
– Jag vet hur viktig allmännyttan är för människor som har svaga ekonomiska resurser att hävda sig mot privata hyresvärdar. De här är de sista billiga lägenheterna som finns, säger hon.
Hon menar att Heimstaden, som köper lägenheterna för dryga miljarden, gör ett klipp.
– På längre sikt är saken solklar. De värper ju guldägg genom att köpa de här områdena – till ett underpris dessutom. Om detta vore så bra för Umeå, varför behöver man då mörka förfarandet? Varför inte bara berätta? Argumentet att det fanns risk att Heimstaden skulle dra sig ur affären förstår jag inte – för vems ärende är det man går?