Efter att Statens medicinsk-etiska råd för tre år sedan slog fast att det kan vara etiskt godtagbart med ett altruistiskt surrogatmoderskap tillsatte regeringen en utredning för att se över om de svenska reglerna borde ändras. Som det är idag tillåts inte någon form av surrogatmoderskap i Sverige. Och så lär det fortsätta vara. Idag överlämnade regeringens utredare Eva Wendel Rosberg sin utredning till justitieminister Morgan Johansson, där hon föreslår ett fortsatt förbud.
– Det viktigaste skälet till att vi inte vill tillåta surrogatmoderskap i Sverige är risken för att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmödrar. Det är ett stort åtagande och det innebär risker att genomgå en graviditet och en förlossning. Vi tror att även med en ordentlig prövning och ett starkt stöd till kvinnor så kan det aldrig uteslutas att det har föregåtts av ett tvång, säger hon till SVT.
Hon menar också att det finns för lite kunskap om hur de barn som fötts av en surrogatmoder påverkas långsiktigt. Därmed är det osäkert om surrogatmoderskap är förenligt med principen om barnens bästa, och därför är det bättre att säga nej till surrogatmoderskap än att tillåta det. Men Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, har en annan uppfattning.
– Det finns en hel del forskning, och den visar att det går bra i den absoluta majoriteten av fallen, både vad gäller barnen, familjerna och kvinnorna. Detta syntes bland annat i Sahlgrenskas sammanställning av forskningen i höstas. Den forskningen som finns pekar åt ett tydligt håll, och att utredningen verkar bortse från det är ganska konstigt, säger hon.
”För stora risker”
RFSL tycker att surrogatmoderskap bör vara möjligt, men menar att det måste regleras, att man måste säkerställa att surrogatmodern inte utsätts för påtryckningar. Men regeringens utredare håller inte med. Det gör inte heller Sveriges kvinnolobby.
– Det är tydligt att det finns för stora risker för att kvinnor utnyttjas och att barn kommer i kläm. Att tillåta surrogatmoderskap ifall det görs av altruistiska skäl tror vi inte är möjligt, det är en fantasi. Det går aldrig att bevisa att skälen är altruistiska, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby.
Enligt utredningen är det också viktigt att motverka att svenskar åker utomlands för att köpa en surrogatmoder. Det ska framförallt ske genom informationsinsatser. Eva Wendel Rosberg föreslår också att kravet på genetisk koppling tas bort för dem som behöver hjälp med assisterad befruktning. Det innebär att man ska kunna få barn med både ett donerat ägg och donerade spermier – idag krävs det att antingen ägget eller spermierna kommer från paret som behandlas.