Reglerna för kommunalt föreningsbidrag är tydliga. De som vill ha bidrag måste stå för jämlikhet, jämställdhet och demokratiska värderingar. Trots det fortsätter kommunen betala ut bidrag till religiösa föreningar, som står homofientliga frikyrkor nära.
När SmF för ungefär ett år sedan berättade om de kommunala bidragen som – till synes helt i strid mot gällande regler – kommer homofientliga frikyrkor till del, väckte det upprördhet. Miljöpartiets kommunalråd Birgit Sievers lovade utreda reglerna för föreningsbidrag. Men utredningen förändrade inget. Religiösa föreningar, som står frikyrkor som öppet tar avstånd från homosexualitet nära, får fortfarande kommunala bidrag till sin verksamhet. Som motvikt har man visserligen infört en möjlighet att få så kallat stimulansbidrag som syftar till att aktualisera hbtq-frågor (homo-, bi-, trans- och queerfrågor). Men några restriktioner mot de föreningar som redan får bidrag har inte införts.
Besvikelse hos RFSL
På RFSL i Jönköping känner man besvikelse.
– Lever man inte upp till kraven ska man inte ha bidrag, säger Sofie Roxmark. Det gäller inte bara kyrkorna, utan alla religiösa föreningar.
– Att exkludera oss hbtq-personer ska inte vara okej. Vi är en stor grupp i samhället. Kommunen borde vara tuffare mot dem som inte ställer upp på de värderingar som ska gälla, framförallt om man basunerar ut sin tro och sina värderingar. Att leva upp till precis alla riktlinjer kan vara svårt, men det som är basic ska uppfyllas och likavärdesprincipen är en av dessa basregler.
Roxmark tycker dock det är bra att man numera kan få stimulansbidrag för att arbeta med hbtq-frågor.
Diskrimineringslagen gäller inte
Ideella föreningar omfattas inte av diskrimineringslagen. Därför kan man inte anmäla de frikyrkor som ägnar sig åt negativ särbehandling av hbtq-personer. Men Diskrimineringsombudsmannen, DO, uppmanar ändå kommunerna att använda de verktyg man har för att verka för likaberättigande.
– Vi uppmanar kommunerna att ställa krav, säger Clas Lundstedt på DO:s pressjour.
– Det finns visserligen inget juridiskt bindande påbud, men menar man allvar med sina krav på likabehandling bör man ta tillfället i akt att visa det.
Birgit Sievers, som tidigare uttryckt förvåning över bidragsutbetalningarna, är nu beredd att nöja sig med det nya stimulansbidraget.
– Jag tycker bättre om morötter än piskor, säger hon. Det krävs inte mycket kreativitet för att ta sig runt piskor.
Kommunstyrelsens ordförande Mats Green (M) tycker inte heller att frågan om föreningsbidragen behöver belysas ytterligare.
– Jag köper inte att merparten av Jönköping är intolerant, säger han. Jag tycker tvärtom att det hänt mycket på den fronten de senaste åren och jag reagerar därför starkt mot att man beskriver Jönköping som intolerant.
”Dålig stil av Green”
Green och Sievers får dock kraftigt mothugg av Jerry Hansson (V).
– Det är dålig stil av Mats Green att gå runt den här frågan, säger Hansson. Han är ju kommunstyrelsens ordförande och måste sätta ner foten.
– Mats har ju dessutom varit väldigt hård mot bokcafét, men när det gäller frikyrkorna verkar det inte vara samma spel.
Jerry Hansson tycker även bidragsutbetalningarna till frikyrkoföreningarna är diskutabla, mot bakgrund av den kraft man från politiskt håll lagt på att pressa exempelvis idrottsrörelsen i frågor som rör jämställdhet.
– Ingen ska leva i någon slags amnesti från gällande regler, säger han. Jag ska lyfta den här frågan och ta upp den med Mats Green.
Läs vår granskning här: http://smalandsfolkblad.etc.se/nyhet/gayfientliga-forsamlingar-far-miljoner-av-kommunen