BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet som länge har forskat om fackliga organisationer.
– Det är inte oväntat efter Kommunalskandalen. När folk tänker på fackförbund så tänker de ofta på LO-facken och det är där många av skandalerna har varit. Nu har det kommit ut att det har skett diverse oegentligheter i Kommunal, det vore konstigt om förtroendet inte sjönk, säger han.
När Dagens ETC talar med LO, TCO och Saco pekar även de på Kommunalskandalen som huvudorsaken till att förtroendet rasade med fjorton procentenheter, från 36 till 22 procent, på ett år. Samtidigt påpekar Anders Kjellberg att facket som helhet aldrig har haft särskilt högt förtroende i opinionsundersökningar.
– Det är en paradox i sig, 70 procent av löntagarna är medlemmar i fackförbund, så de är beredda att betala en avgift på flera hundra kronor varje månad och räknar med att facket ska kunna hjälpa dem om det behövs. Men är man med i en organisation ställer man nog ganska höga krav på den, så förtroendesiffrorna får ses i det ljuset.
”Inte det normala”
– När lågavlönade betalar en del av sin lön till en organisation vars toppar lever flott på pengarna är det naturligt att nyheten får stor spridning, säger Anders Kjellberg.
– Samtidigt är det ju inte det normala. Sverige har ju flera hundra tusen fackligt förtroendevalda som inte ägnar sig åt sådant, utan snarare ägnar sin obetalda fritid åt fackliga verksamheter. Många har kanske större förtroende för den egna klubben än för förbundets ledning.
Tror du att det låga förtroendet kan kopplas till socialdemokratins låga opinionssiffror?
– Ja, att LO-facken stödjer Socialdemokraterna kan förklara en del av det låga förtroendet bland de som röstar borgerligt eller på Sverigedemokraterna.
Anders Kjellberg tror dock inte att fackförbundens låga förtroende kommer att påverka dem i avtalsrörelsen.
– Där betyder det mer att LO:s samordning sprack. Den splittringen gör betydligt större skillnad än opinionsundersökningar.
”Viktigast vad man gör”
– Att LO, TCO och Saco pekar på Kommunalskandalen som huvudorsak till raset i förtroende är inte svårt att förstå, säger Emma Nilsson på Kommunal.
– Det tror jag absolut stämmer. Men i första hand drabbar det oss och eventuellt andra LO-förbund än de förbund som står längre ifrån Kommunal. Men det är klart att Kommunalskandalen kan ha påverkat.
Hur arbetar ni för att vinna tillbaka förtroendet?
– Vi fullföljer den åtgärdsplan vi presenterat, bland annat en omfattande intern granskning och skärpning av regelverk och policies. Men sen är vårt kärnuppdrag att arbeta för bättre villkor för medlemmarna. Så vi lägger all fokus vi kan på avtalsrörelsen. Det spelar viss roll vad man säger, men ska man vinna förtroende är det viktigast vad man gör.
1. Har ni märkt av det ras som Sifos siffror visar?
2. Vad gör ni för att höja förtroendet för facken?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Thomas Jartsell, pressansvarig, SACO:
1. Nej. En egen mätning visar att vi har högt förtroende bland opinionsbildare och beslutsfattare. Men det är klart att händelser som affären med Kommunal kan spilla över och påverka oss.
2. Det handlar för oss om att sätta medlemsnyttan främst och bidra med konstruktiva lösningar på samhällsproblemen.
Ingela Edlund, andre vice ordförande, LO:
1. Aldrig roligt när förtroendet minskar. Men det är många som lämnat och kommit tillbaka och vi har i slutänden ett nettoöverskott.
2. De viktigaste frågorna är minskad ojämlikhet på arbetsplatser och i samhället samt ökad organisationsgrad.
Samuel Engblom, samhällspolitisk chef, TCO:
1. Vi har en tydligt uppåtgående trend och inga tecken på sjunkande förtroende. Organisationsgraden ligger nu på 74 procent. Det är lägre än på 80-talet men ändå stabilt, mycket tack vare närvaro på arbetsplatser.
2. Att bygga förtroende underifrån, göra saker som är relevanta för medlemmarna, handskas ansvarsfullt med deras avgifter, leverera bra service.