BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi ser att det ofta är mycket svårare att komma ut på jobbet än i många andra sammanhang. De allra flesta kan inte välja och vraka bland olika arbetsplatser, medan i föreningslivet väljer du sammanhang där du kan vara dig själv, säger Christian Rehn, ordförande för RFSL i Örebro.
"Svårare i mansdominerade branscher"
Hur svårt det är att komma ut skiljer sig mycket åt mellan olika yrken. Hos en stor arbetsgivare som exempelvis Örebro kommun kan det även skilja mycket mellan olika avdelningar.
– Exempelvis är det mycket enklare att komma ut om du jobbar inom förvaltningen för funktionshindrade än om du arbetar på vissa avdelningar inom den tekniska förvaltningen. Där har vi problemet att folk inte kan komma ut. Och generellt är det mycket svårare inom mansdominerade branscher, säger Christian Rehn.
RFSL har just nu ett samarbete med Örebro kommun för att utbilda personal. Och det är genom det arbetet som olikheter i attityder har visat sig.
– Det är mycket tuffare stämning på vissa enheter. Men det vill Örebro kommun jobba för att förändra, säger Christian Rehn.
Men det krävs större samhällsförändringar för att alla ska kunna vara sig själv på jobbet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det räcker inte att ett fåtal arbetsgivare jobbar med frågan. Många fler arbetsgivare behöver jobba med hbtq-frågor och mänskliga rättigheter i stort om vi ska få en förändring, säger han.
Ett företag i länet som jobbar aktivt med attitydförändring är energiföretaget Eon, som har beslutat sig för att bli en attraktiv arbetsgivare för alla.
– Vi gjorde ett värderingsspel för några år sedan som visade att vi var en alldeles för heterogen grupp. Vi var inte en arbetsplats för alla, sedan dess har vi aktivt arbetat för en förändring, säger Efwa Nilsson, regionchef för Västra Svealand på Eon.
Genom högt ställda mål att öka andelen kvinnor i chefspositioner och genom att aktivt söka utlandsfödda akademiker så har man långsamt ökat mångfalden i företaget. Chefer har gått hbtq-utbildningar och företaget profilerar sig genom att stötta pridefestivaler i Malmö, Norrköping, Stockholm och Örebro.
– Vi vill ha en företagskultur som handlar om tolerans. Sexuell läggning, kön eller kulturell bakgrund ska inte spela någon roll när vi anställer. Vi söker nördar med stort hjärta till vår verksamhet och då ska inget annat stå i vägen för det, säger Efwa Nilsson.
För henne handlar attitydarbetet inte bara om trivsel på jobbet. Hon ser också en affärsnytta med att jobba med de här frågorna.
– Om vi ska kunna utveckla vår produkt och vara en arbetsgivare som attraherar de bästa medarbetarna, så måste vi arbeta med jämställdhet och mångfald. Det ska vara en tolerant miljö, säger hon.
Under Örebro Pride kommer flera av länets arbetsgivare att diskutera hbtq-personers möjlighet att komma ut på jobbet under programpunkten "Att få vara sig själv – även på jobbet". Bland annat kommer Öbo och Eon att medverka i Pride park i Stadsparken klockan 11.00–12.30. Fri entré.