– Eftersom vi ligger ganska lika lönemässigt har det inte blivit något debattämne, säger psykologen Eva Björklund.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Medlingsinstitutets årliga sammanställning över löneskillnader mellan kvinnor och män visar att klyftorna fortsätter att minska. Förra året var kvinnors genomsnittliga månadslön 30 700 kronor och mäns 34 900 kronor vilket betyder att löneskillnaderna mellan könen är 12 procent.
I Västra Götalands och Hallands län är klyftorna lite större än riksgenomsnittet. Här är löneskillnaden 13 procent vilket innebär att genomsnittsmannen tjänar 4 700 kronor mer än genomsnittskvinnan – varje månad. Däremot finns yrken där män och kvinnor tjänar ungefär lika mycket. Ett exempel är psykologer där kvinnor i Västsverige tjänar 97 procent av männens löner. Eva Björklund, vice ordförande i Psykologförbundets lokalavdelning, har aldrig upplevt att jämställda löner varit en aktuell fråga varken på sin arbetsplats eller inom facket.
– Vi pratar mycket om löneläget i allmänhet men inte om skillnader mellan kvinnor och män. Eftersom vi ligger ganska lika lönemässigt har det inte blivit något debattämne och det är skönt att slippa lägga så mycket energi på den frågan, säger hon.
Hon är osäker på vad det jämna löneläget beror på men tror att en anledning kan vara att yrket är så pass nytt att de inte har så många förlegade normer att arbeta emot. En annan förklaring är att de länge haft individuell lönesättning vilket enligt Psykologförbundets gynnat kvinnliga psykologer.
Kvinnliga fysioterapeuter tjänar mer
Det finns även yrkeskategorier där kvinnorna tjänar lite bättre än männen. Ett exempel är fysioterapeuter där kvinnors genomsnittliga månadslön i Västsverige är 400 kronor högre än männens. Enligt Abdolghafour Vazae, regional facklig förtroendeman för Fysioterapeuterna, beror det på att kvinnorna i branschen ofta har längre erfarenhet än männen.
– Vi är en kvinnodominerad bransch. På senaste åren har fler män börjat arbeta som fysioterapeuter men eftersom de inte jobbat lika länge har kvinnorna i genomsnitt högre löner, säger han.
En annan anledning är att fysioterapeuter har en medellång utbildning vilket har visat sig ha samband med med en hög jämställdhet. Dessutom jobbar de flesta inom den offentliga vården.
– Vi kan se lite större löneskillnader för de som jobbar i privat sektor, säger Abdolghafour Vazae.
Manliga chefer tjänar mest
Löneskillnaderna mellan kvinnliga och manliga chefer är stora. I Västsverige tjänar en manlig VD i genomsnitt 74 300 kronor och en kvinnlig 49 400. Även för butikschefer är skillnaderna stora – i genomsnitt skiljer det över 9 000 kronor mellan männens och kvinnornas månadslöner. Chefsorganisationen Ledarnas ordförande Annika Elias tror att de stora skillnaderna beror på gammeldags strukturer.
– Det är gamla dåliga attityder som ligger bakom löneskillnaderna. När vi bedömer en persons ledaregenskaper är utgångspunkten alltid en man, säger hon.
Hon menar att det finns två typer av löneskillnader för chefer. Den första är att chefslönerna varierar mycket beroende på vilken bransch du arbetar i. Inom service, handel och offentlig sektor är det vanligare med kvinnliga chefer och där är också chefslönerna lägre. Den andra löneskillnaden är mellan kvinnor och män som är chefer inom samma bransch och har motsvarande meriter och arbetsuppgifter. Där tror hon att problemet är att många har omedvetna fördomar.
– Det finns en väldigt homogen norm kring vem som kan vara chef. Vi måste bredda bilden så att vi tänker att en kompetent VD i ett stort bolag ska kunna vara kvinna, komma från ett annat land eller ha en funktionsnedsättning, säger hon.
Därför arbetar de med att försöka ändra synen på vem som kan leda en organisation. Annika Elias efterfrågar också en tydligare individuell lönesättning.
– Ett annat sätt att komma åt problemet är att se till att lönesättningen är individuell fullt ut så lönen baseras på ens prestation och vilken typ av uppdrag man har.
Du har suttit i styrelsen för Ledarna i femton år. Har du märkt någon förändring under den tiden?
– Det värsta är att jag inte har det. Generellt sätt går det väldigt trögt även om det finns några enstaka glädjande exempel där företag väljer att ta tag i frågan.
Tror du att löneskillnaderna för chefer kommer vara mindre om tio år?
– Jag tror ändå att vi är på väg åt rätt håll. Företagen skriker efter välutbildade och kunniga chefer och de kan inte längre kosta på sig att bara välja män och ge dem de högsta lönerna. Om företag ska bli framgångsrika i framtiden måste de se till att ha jämställda löner.