BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Växjö bygger mycket, men vi behöver bygga mer. Man skulle ta ett samlat grepp för att pressa bostadspriserna. Till exempel bidrar det inte till en ökad nybyggnation att man valde att sälja så mycket av allmännyttans lägenheter, säger Åsa Karlsson Björkmarker (S), kommunalråd i opposition.
– Problemet är att det nästan kvittar hur mycket vi bygger. Det som byggs är dyrt och många på bostadsmarknaden har inte en ekonomi att efterfråga det som byggs, säger Nils Fransson (L), ordförande i byggnadsnämnden.
”Resurssvaga hamnar utanför”
Att det är så ont om bostäder beror på att många har flyttat till länet. Det gör att framför allt nyanlända tillsammans med unga, studenter och funktionshindrade har svårt att hitta någonstans att bo. Många av dem är också nya på bostadsmarknaden och har begränsad ekonomi vilket gör utbudet av lämpliga bostäder ännu mindre.
– Det krävs vissa typer av bostäder och en bostadsmarknad där tillgång överensstämmer med efterfrågan. Det gör det inte i Växjö och det är alltid de som är resurssvaga som hamnar utanför. Nu är det läge för allmännyttan att bygga små, billiga och yteffektiva lägenheter, säger Åsa Karlsson Björkmarker.
Det är kommunen som har bostadsförsörjningsansvaret och därför ska planera och skapa förutsättningar för att alla som bor i kommunen ska få bra bostäder. Växjö kommun har två mål i sitt bostadsförsörjningsprogram: att bostadsförsörjningen ska bidra till en hållbar samhällsutveckling och att bostadsbyggandet ska motsvara efterfrågan.
Hur ska bostadsbristen lösas?
– Bygga mer helt enkelt och fler som bygger, inte bara kommunalt utan även privata. Alla behöver hjälpas åt, säger Nils Fransson.
Behöver bygga 480 lägenheter/år
Enligt Boverkets analys behövs det 710 000 nya bostäder i Sverige under åren 2016–2025. Det innebär att 88 000 bostäder behöver bli klara varje år, varav drygt 480 i Kronobergs län. Och de allra flesta av dem, 80 procent, behövs i Växjö med omnejd (inklusive Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge kommuner). Men nu har analysen hunnit ligga ett tag och därför har byggbehovet hunnit skrivas upp ytterligare.
Det behöver byggas minst 480 lägenheter i länet varje år fram till 2025, hur ska det gå till?
– Det kommer vi att bygga bara i Växjö de närmaste åren. Vi jobbar strukturerat för att få fram nya detaljplaner för att vi ska kunna bebygga mer. Men det blir dyra bostäder, det är problemet, det erkänner jag, säger Nils Fransson.
Nils Fransson och Åsa Karlsson Björkmarker är, nästan, överens om att det behövs mer av alla sorters bostäder.
– Det behövs många typer av bostäder, men vi kan se att vi behöver öka byggandet av hyresrätter. Växjö är en väldigt segregerad stad och vi behöver få till en blandad bebyggelse i staden, säger Åsa Karlsson Björkmarker.
– Det behövs allt: hyresrätter, bostadsrätter, ägarlägenheter och mer villatomter över huvud taget. De som bygger sig en villa lämnar en hyfsad bostad bakom sig och så blir det en lång flyttkedja. Sedan är jag inte säker på att det är lösningen att bygga hyresrätter, vi har många sådana. Det finns ekonomiskt svaga grupper som vi har en utmaning med. Men vi ska lösa det med, säger Nils Fransson.