– Det är väldigt kontrollerade former även här. Du måste följa ett schema som frivården godkänner, man måste göra utandningsprover när du varit utanför huset och ge urinprover ett par gånger i veckan. Missköter du det finns risken att du åker tillbaka till anstalt, säger Maria Austrin, enhetschef på Skyddsvärnet Göteborg med ansvar för halvvägshus.
Halvvägshus är en utslussningsåtgärd som funnits sedan 2007, men nu öppnar för första gången halvvägshus helt avsedda för kvinnor, sedan Kriminalvården för första gången beslutat att upphandla den typen av verksamhet. Göteborg är en av tre platser där halvvägshus för kvinnor öppnar, de övriga är Stockholm och Malmö. Totalt blir det tre platser i Göteborg.
– Det har inte funnits tidigare och därför vill man börja i liten skala, säger Maria Austrin.
Antalet kvinnor som finns på landets fängelser är färre än männen vilket också har lett till att det finns färre alternativa utslussningsmetoder. Underlaget är helt enkelt mindre.
”Längre utredning”
När män kunnat söka sig till halvvägshus har kvinnor istället hänvisats till behandlingshem eller vårdvistelse, konstaterade Brottsförebyggande rådet i en rapport från 2017. För att vara aktuell för en plats i ett halvvägshus krävs en ansökan. Tidigast i december kan det bli aktuellt att de första kvinnorna flyttar in i Göteborgshuset.
– De här kvinnorna går igenom en längre utredningsprocess. Man måste ha klarat permissioner och skött sig på anstalt. Därefter hamnar man i kö, säger Maria Austrin.
Hemtrevlig miljö
Kvinnor befinner sig ofta i utsatta situationer efter att ha släppts från fängelsevistelsen och då är en satsning på halvvägshus för kvinnor en bra väg att gå tror Maria Austrin.
– Halvvägshus ger möjlighet för den som suttit på anstalt i många år att få en mycket jämnare tillbakagång till samhället. Man får stöd av personal, en sysselsättning och kan förebygga att man återvänder till brott, säger hon.
Lokalerna där man nu öppnar boende finns i ett äldre hus i Haga. Precis som tanken är med halvvägshus påminner lokalerna i allra högsta grad om ett hem, med ett delat kök och med ytor som är gemensamma.
– Det har en stor betydelse. Vi är mitt i stan, har nära till kommunikation oavsett var du jobbar kan du ta dig dit. Och att vi är i ett så här pass gammalt hus tror jag ger en hemtrevlig miljö som många uppskattar, säger Maria Austrin.