Under en tioårsperiod ska det byggas omkring 10 000 nya lägenheter i Frihamnen i Göteborg. Området ligger ett stenkast från vattnet och bara några minuter från Centralstationen – attraktiv mark med andra ord. Men istället för att smälla upp dyra bostäder för de rikaste har det kommunala bolaget Älvstranden utveckling AB dragit igång ett projekt som utmanar gängse föreställningar om att det måste vara dyrt att bygga nytt.
I markanvisningsprocessen krävdes att de bolag som ville vara med och dela på den attraktiva marken också såg
till att bygga billigt. 2 500 av de 10 000 lägenheterna skulle ha en årshyra på högst 1 000 kronor per kvadratmeter. För en trea på 70 kvadrat motsvarar det en månadshyra på omkring
6 000 kronor.
”Ett samhällsproblem”
Lena Andersson, vd för Älvstranden säger att de politiska direktiven för området varit tydliga. De bolag som kan tänka sig att bygga för socialt blandat boende ska ha förtur.
– Det är ju ett samhällsproblem att folk inte har råd att bo och vi har en onaturlig utveckling för kostnadsnivån för nybyggen. Problemet är så stort att vi måste göra något, säger hon.
I slutet av november blev det klart att det blir det kommunala fastighetsbolaget Framtiden som tillsammans med Rikshem får bygga merparten av lägenheterna. Arbetet med detaljplanen startar i januari och målet är att spaden sätts i jorden inom två år.
Men hyressättningen i projektet gillas inte av branschorganisationen Fastighetsägarna GRF, som anser att kommunen bryter mot både hyreslagen och kommunallagen.
– För det första får kommunen inte gynna enskilda på det här sättet enligt kommunallagen. För det andra är det inte säkert att det blir rätt personer som får förstahandskontrakten till de subventionerande lägenheterna, säger vd Charlotte Andersson.
”Ge bidrag till individer”
Hon påpekar också att likvärdiga lägenheter enligt hyreslagen ska ha likvärdig hyra.
– Vi tycker att man ska ge bidrag till individer istället för till bostäder. Vi har föreslagit att kommunen ska använda pengarna från markförsäljningen och använda som ett extra bostadsbidrag. Då kan resurssvaga bo i exklusiva lägenheter vid vattnet, säger hon.
Lena Andersson säger att hon inte känner till någon kommun gjort på det här viset tidigare, men att det skulle vara ett brott mot lagen håller hon inte med om. Hon säger också att man just nu diskuterar olika lösningar för att se till att de billiga lägenheterna fördelas på ett bra sätt.
– Vi har sagt att det inte får vara lyckans lotteri. Vem som får lägenheterna ska på något vis vara behovsprövat och kopplat till individen. Vi är övertygade om att vi ska hitta en lösning på det, säger hon.