– Vi har anställda i kommunen som inte vill vaccinera sig och vi har fått in smitta på ett äldreboende där en anställd som inte är vaccinerad har dragit in smitta. Jag gissar att de som betalar vården för sin mormor vill att personalen har så låg smittrisk som möjligt, säger han.
Han tror att det är möjligt att få igenom förslaget.Han tycker att regionen måste kunna vidta åtgärder, även vad gäller befintligt personal som inte vill vaccinera sig, anser han.
– Jag tycker att Sveriges kommuner och regioner, SKR, ska titta på det här. Kanske behövs en förändrad lagstiftning. Men vi börjar här – att ha möjlighet att ställa frågan om vaccin när det kommer till nyanställningar.
Moderaterna är inte det enda partiet i regionen som tycker att det är en bra idé. Socialdemokraterna ställer sig bakom förslaget, rapporterar SVT.
– Vi som jobbar nära personal inom vården ser ju hur de sliter. Vi vet ju också vilka som ligger på iva – det är unga människor som är ovaccinerade. Det här innebär att vårdpersonal får jobba extra hårt. Att anställa folk som är vaccinerade skulle vara positivt ur den synvinkeln, säger Ulf Berg.
Är det inte diskriminering att vägra anställa ovaccinerade?
– Nej, jag tror inte det och det är inte en medborgerlig rättighet att arbeta inom Region Dalarna. Vi gör det här ytterst som en patientsäkerhetsfråga.
”En intresseavvägning”
Enligt Arbetsgivaralliansen, som har branschavtal med bland andra Kommunal, Vårdförbundet och Sveriges Läkarförening, är det inte omöjligt att införa förslaget.
– Vad gäller anställning är arbetsgivaren fri att själva bestämma vem de vill anställa. Det gäller för privata, men inom stat och kommun kan det vara annorlunda. De har lite andra regelverk som att tjänsten ska tillsättas enligt förtjänst och skicklighet, men jag gissar att de kan välja att bara ta personer som är vaccinerade, säger Maria Liljedahl, förhandlingschef hos Arbetsgivaralliansen.
Det handlar enligt henne om en intresseavvägning mellan den enskildes rätt till jobb och risken för personer som är gamla och sköra och som kan dö. Och väger man de intressena mot varandra tror hon att intresset att skydda är större.
En arbetsgivare kan dock inte kräva att någon ska vaccinera sig, eller tvinga densamme, enligt grundlagsskyddet.
– Däremot kan ett nej till vaccin få arbetsrättsliga konsekvenser. Man kan bli omplacerad och det kan i vissa fall finnas skäl att säga upp någon. Det här är inte prövat ännu, men om det inte går att omplacera till exempel ett vårdbiträde som inte kan jobba med gamla, sjuka och sköra individer ovaccinerad då skulle det kunna innebära saklig grund för uppsägning, säger Maria Liljedahl.
Ensamma i Sverige
Ingen annan region i Sverige har idag något liknande förslag, men några regioner följer utgången i Dalarna. Inte heller Sveriges kommuner och regioner, SKR, utreder frågan. De meddelar i ett mejl att de följer vad som händer i Dalarna.
Region Uppsala anser inte att ovaccinerad personal är ett problem eftersom de flesta i vårdpersonalen är vaccinerad. ”Skulle det finnas någon ovaccinerad så har vi bra hygienrutiner och skyddsutrustning”, skriver Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett mejl.
Therese Deutsch, HR-chef för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Västmanland, skriver i ett mejl att de inte har fört något resonemang om krav på vaccination vid nyanställning.
”Vi har en riktlinje för medarbetare som arbetar med extra utsatta patienter som ger verksamhetschef stöd att kunna avgöra om vaccination krävs för att vårda vissa patienter.”
Riktlinjen gör att medarbetare som inte är immuna eller vaccinerade kan omplaceras.