Påståendet att public service är vänstervridet är grundlöst. Men likaså kritik från vänster om att bolagen anpassar sig för att öka förtroendet bland högerväljarna. Det anser medieforskaren Lars Nord.
Olof Klugman
– Jag är förvånad över att den debatten fått sådan styrka på så lös grund.
Det säger Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet, om att public service opartiskhet ifrågasatts allt flitigare från höger under de senaste åren. Under decennier har forskare mätt hur partierna gynnats och missgynnats i valrörelser. Något systematiskt gynnande eller missgynnade av vissa partier finns helt enkelt inte, menar han. I den ena valrörelsen får ett parti en mer positiv bevakning, i nästa ett annat.
Att debatten vuxit beror inte på public service-bolagens agerande, utan snarare på högervindar, tror Lars Nord. Förtroendet för SVT och SR är nämligen lägre bland väljare till höger och det gäller i synnerhet SD-väljarna.
– Den allmänna opinionen har tagit en högersväng. Tidigare har det inte ansetts vara en fråga man vinner väljare på, säger Lars Nord.
Ser ingen överkompensation
Inte heller ser Lars Nord några belägg för påståenden om att public service-bolagens redaktioner anpassar sig till kritiken om vänstervridning och ”överkompenserar”. Att göra det vore att gräva sin egen grav och det är bolagen medvetna om, menar han.
– Förtroende får man genom sin journalistik, skulle den uppfattas som tillrättalagd är det början på vägen utför. Det finns ingen annan väg än att producera program som de allra flesta uppfattar som opartiska, säger Lars Nord.
När det gäller public service uppdrag ser Lars Nord ett dilemma. Om public service blir allt för likt de kommersiella aktörerna tappar man sin legitimitet, anser han. Men om man enbart ska göra sådant som inga kommersiella aktörer gör kommer man tappa en stor del av sin publik och fullständigt marginaliseras, befarar han.
– Det blir en sorts elit-tv. Varför skulle man då fortsätta att ge public service en särställning?