Fortare, mer och mer flexibelt. Så ser det ut när svenska massmedier beskriver framtidens arbetsmarknad.
– Har vi en föreställning om att vi måste jobba mer istället för att ta det lite lugnare kommer vi att anpassa oss efter det. Vi behöver bredda våra sanningar, säger Eva Lindell som har granskat mediebilden.
Forskning och teoretisk litteratur på området öppnar för att de miljö- och klimatförändringar som vi står inför förändrar vår arbetsmarknad. Dels kommer nya jobba att skapas när vi måste hitta nya lösningar och dels så kan vi komma att bli tvungna att både jobba och konsumera mindre.
Den bilden verkar dock inte ha nått medierapporteringen.
– Det förvånar mig. Samtidigt som medierna säger att arbetsmarknaden kommer att förändras snabbt så diskuteras inte alls kopplingen mellan miljöfrågan och arbetsmarknaden, säger Eva Lindell.
Deltid – en problemlösare
En annan faktor på arbetsmarknaden som medierna verkar ta för given är att den kommer att fortsätta att vara könssegregerad. Män kommer att vara ingenjörer. Kvinnor kommer att jobba med vård. Medierna lyfter fram behovet av mer flexibel barnomsorg för att kvinnor ska kunna arbeta mer, eftersom framför allt kvinnor arbetar deltid och på obekväma tider.
– Man skulle lika gärna kunna diskutera behovet av att män går ner i tid och arbetar mindre. Då behöver barnomsorgen inte alls bli mer flexibel och kvinnor skulle ändå kunna jobba mer, säger Eva Lindell.
Kan jobba hälften så mycket
Att män skulle arbeta deltid skulle också lösa flera av de andra problem som medierna målar upp när det gäller framtidens arbetsmarknad. Flera artiklar lyfter fram forskning som visar att hälften av våra jobb kommer att ersättas av teknik och robotar om 20 år.
– Det betyder alltså att vi skulle kunna jobba hälften så mycket. Om männen börjar jobba deltid kan vi dela på de jobb som blir kvar, säger Eva Lindell.
För att klara sig på framtidens arbetsmarknad behöver våra barn och unga utbildas i teknik och entreprenörskap. Det är något som lyfts fram i flera artiklar som Eva Lindell analyserat.
Lösningen sägs ofta vara att pedagoger i skola och förskola måste utbildas i de här ämnena. Men Eva Lindell prövar en annan djärv tanke.
– Om vi leker med tanken att det framför allt är män som jobbar inom de här områdena i dag och att de skulle få mer tid med sina egna och allas våra barn, då skulle det finnas gott hopp om den tekniska utvecklingen, säger hon.
Rapportering har betydelse
Mediernas rapportering har stor betydelse för hur arbetsmarknaden faktiskt kommer att organiseras i framtiden, konstaterar Eva Lindell. Och till skillnad från den teoretiska litteraturen så når massmedierna många. Eva Lindell vill därför utmana journalister att vända på perspektiven.
– Budskapet skulle då kunna bli: Män, jobba deltid! För framtidens arbetsmarknad!