Solskyddskrämer ska ses som ett komplement och inte en primär källa till solskydd, menar miljöforskaren Natasja Börjeson vid Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.
– Heltäckande soldräkter av polyester och lycra är bra på stranden som skydd mot solen men dom riskerar att släppa ifrån sig mikroplaster som är svåra att ta hand om idag, säger hon.
– Det är inte alltid en lätt bedömning om och med vad en ska smörja in sig med. Det handlar om att balansera risker mot varandra. Krämen kan skydda mot farlig strålning men kan även innehålla hormonstörande och miljöfarliga ämnen.
Två sorters filter
Skyddet i krämerna kan bestå av kemiskt eller fysikaliskt uv-filter mot den skadliga strålningen. En amerikansk studie visar att kemiska solskydd trängt in i huden och ut i blodet. Blir nivåerna för höga kan det utgöra en hälsorisk. En granskning av 200 solskydd som tidningen Råd & Rön har gjort visade att hälften innehöll hormonstörande ämnen.
– Det är svårt för konsumenter att ständigt hålla sig uppdaterade om skadliga produkter och ämnen och det finns inte någon enkel och samlad plats att hämta information ifrån.
Ekologiska alternativ finns även men de kan innehålla ämnen som eteriska oljor och bivax vilka kan ge allergi.
– Bra regler generellt är kläder och skugga och barnsolkräm på barn och miljö-märkta krämer. Undvik solkräm med parfym, spray och kemiska filter.
Vad använder du själv som skydd mot solen när skugga
och kläder saknas?
– Jag vill inte göra produkt-reklam men i år använder familjen Änglamarks produkter som är testade av en oberoende organisation.
Klassas som kosmetika
I USA klassas solkrämer som receptfria läkemedel medan de
i Europa klassas som kosmetika. Enligt Läkemedelsverket som står för tillsynen av solskyddsprodukterna är lagstiftningen gedigen och ger ett bra skydd för konsumenten.
– Som konsument kan man även känna sig trygg om produkten har märkning, varningstext och innehållsförteckning på svenska, säger Elmira Tavoosi, utredare vid Läkemedelsverket.
Men myndigheten har inget mandat att stoppa de farliga produkterna förrän de redan är ute till försäljning.
– En gaffel kan också vara ett vapen. Företagen har en skyldighet att erbjuda säkra produkter som inte skadar hälsan. Våra stickprovskontroller innebär ju även ett extra skydd, säger utredaren.
Den senaste stickprovskontrollen visade att flera av solskydden inte höll det skydd som utlovades.
Ämnen under utredning
• EU har inlett en utredning av 28 ämnen som misstänks vara hormonstörande i kosmetika.
• Fortfarande pågår utredning om huruvida dessa ämnen är skadliga eller ej när de används som exempelvis konserveringsmedel eller uv-filter.
• De ämnen som är högst prioriterade i utredningen:
– Octocrylen
– Homosalat (kallas också Homomenthylsalicylat)
– BenzylSalicylat
– Methylparaben
– Propylparaben
– Bensofenon-3
– BHT (2,6-di-tert-butyl-p-cresol)
– BHT (2,6-di-tert-butyl-p-cresol)
• Ämnen som har lägre prioritet i utredningen:
– Ethylhexyl
– -Methoxycinnamate
– Salicylsyra
– Cyclopentasiloxane
– Bensofenon-4
– BHA