Forskaren: Dra ned på sociala medier och må bättre
Depression, ångest och ätstörningar. Det kan den som lägger för mycket tid på sina sociala medier drabbas av.
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Tänker du ibland att du för din mentala hälsas skull borde trappa ned användningen av sociala medier? Enligt en ny studie från Lunds universitet är du förmodligen någonting på spåren. Så länge du inte skär bort dem helt.
Depression, ångest och ätstörningar. Det kan den som lägger för mycket tid på sina sociala medier drabbas av, enligt tidigare forskning på området. Men exakt var gränsen går för när användningen är för hög har det rått osäkerhet kring.
Nu har har psykologiforskaren Martin Wolgast från Lunds universitet i en ny studie kunnat visa att välmående hos unga mellan 18 och 29 ökade avsevärt när de begränsade sin användning av sociala medier till 30 minuter per dag.
– Det här gäller socialt medieanvändande generellt men vi exemplifierade med de medier som andra studier visar används mest för den här åldersgruppen: Facebook, TikTok och X.
Gruppen som endast fick använda sociala medier i en halvtimme jämfördes med en grupp som fick använda sociala medier helt fritt och med en grupp som endast fick använda sociala medier passivt.
– Det som överraskade var att det var så stora skillnader i måendet mellan dem som fortsatte använda sociala medier som vanligt och de som minskade sitt sociala medieanvändande till 30 minuter om dagen.
För dem som fick använda sociala medier passivt upptäcktes inga märkbara skillnader i välmående jämfört med gruppen som fick använda sociala medier fritt. Däremot upptäcktes andra fördelar.
– Där såg man att de också fick positiva effekter när det gäller i vilken utsträckning man upplever sig negativt påverkad av sociala medier i vardagen och i vilken utsträckning man tycker att man har möjlighet att koncentrera sig på det man behöver göra. Istället för att känna sig splittrad och distraherad.
Sluta scrolla
Men att använda den slutsatsen som ett godkännande för att fastna i scrollande är enligt Martin Wolgast felaktigt.
– Den grupp som fick bäst effekter var ju fortfarande den gruppen som minskade tiden. De fick både högre koncentrationsförmåga och effekter på sitt eget välbefinnande.
Enligt tidigare forskning på lycka kan användandet av sociala medier spela roll beroende på hur man använder dessa. Exempelvis kan social interaktion öka välbefinnande. Detta är ingenting som Martin Wolgast tittat på i den här studien men som man vill titta vidare på i kombination med tidsaspekten.
– Det finns ju också studier som visar att det inte har positiva effekter att reducera medieanvändande till noll – tvärtom. Det kan såklart ha att göra med att det har blivit ett sätt att hålla sociala kontakter. Jag tycker också det hade varit intressant att kolla på hur vår självbild och världsbild påverkas av sociala medier. Och vad det får för konsekvenser.
Företagen får en dominerande ställning
Sociala medier har inbyggda algoritmer som syftar till att få oss att stanna på plattformarna så länge som möjligt. Detta är enligt Martin Wolgast en ”jättepotentiell tidstjuv.” Med tanke på att sociala medier påverkar psykisk ohälsa och till stor del unga anser han att det borde föras en större kritisk samhällsdiskussion om ämnet.
– De här företagen får en dominerande ställning i våra sociala interaktioner, meningsutbyte och en massa saker som är jätteviktiga för människor och i ett samhälle som vi håller på att lägga i händerna på ett väldigt litet antal jätteföretag.
Företagen ser inte användarna som kunder, utan snarare produkter, enligt Martin Wolgast.
– Kunderna är istället annonsörerna. Det behövs ett uppvaknande kring vad som är på väg att hända.
Hur mycket använder du sociala medier per dag?
Anja Orvand, 70, pensionär:
– Jag använder inte sociala medier alls. På sätt och vis hade det varit roligt att läsa vad folk skriver men jag skulle inte använda dem själv.
Eloi Morelli, 25, översättare:
– Jag använder sociala medier cirka tre timmar per dag. Mest blir det Facebook, Twitter och Instagram. Jag använder dem när jag inte har något att göra, som ett sätt att vila hjärnan, men jag mår inte bra om jag är där för länge.
Regina Lund, 56, skådespelare och artist:
– Jag är min egen promoter så jag går ofta upp tidigt, runt fyra och funderar på vad jag ska posta. Jag skriver ofta långa texter på Instagram och lägger upp videor på youtube. Eftersom att det är mitt jobb lägger jag kanske 6-7 timmar per dag på det. Men jag älskar sociala medier. Man får makt över sitt eget uttryck.
Muji M, 23, rekryterare och student:
– Jag är totalt beroende av sociala medier. Jag vet inte hur många timmar jag lägger varje dag, men många. Jag är inte så mycket på Tiktok, mer på Instagram reels.
Sofie Bergdal, 21, butiksdekoratör
– Jag kanske lägger typ åtta timmar per dag. Men jag jobbar med att lägga upp saker på Pinterest. När jag inte gör det är jag mest på Snapchat.