De sökte också tillstånd i Ludvika och Fagersta. Till Ludvikatåget kom mellan 100 och 150 personer, enligt polisens uppskattning, i Fagersta blev demonstrationen inställd. Med andra ord handlade det i slutändan om lite över 350 nazister som tågade genom två tätorter med lite över 14 000 respektive närmare 23 000 invånare. Men marscherna har bevakats av medier både på riksplan och lokalt. Polisinsatsen – som ännu inte är avslutad – har varit massiv och flera etablerade partier styrde om sitt 1 maj-firande för att visa sitt motstånd.
”Största politiska mötet”
En av NMR:s talare i Kungälv kallade samlingen för ”det största politiska mötet i Kungälv i modern tid” och på sin hemsida kallar de demonstrationerna för ”stora politiska succéer för folkrörelsen”.
Så lyckades de?
– Nej, det tycker jag inte man kan säga. De får viss energi av att det var lite stökigt i Kungälv och det kan de bygga en berättelse kring. Det håller de på med på sin hemsida. Men överlag skulle jag nog säga att det inte blev så bra som de hoppats. De blev inte så många, de hade räknat med att vara fler, säger Christer Mattsson, som forskar om bland annat extremism och rasism.
På NMR:s egen hemsida handlar det inte om antal eller genomslag, utan om hur organisationen blivit offer för polis och motdemonstranter.
Vad betyder den uppmärksamhet de får från medier och polis?
– Det är klart att de behöver medieuppmärksamhet. Men man ska beakta att nazistiska grupperingar är inte att jämföra med andra grupper som demonstrerar. Det är inte bara storleken som är avgörande, det är dels den nazistiska historien och den provokation som det är. Sen är det också att det här är miljöer som utgör, inte ett hot mot demokratin, men ett hot mot lokaldemokrati och enskilda individer, säger Christer Mattsson.
Ska analysera bildmaterial
Erik Nord, polischef i Storgöteborg, sa innan 1 maj i år till ETC Göteborg att polisen skulle ingripa även mot subtilare signaler på hets mot folkgrupp, som hur organisationens medlemmar marscherade. Poliserna på plats fick dock fokusera på annat, men fler misstänkta kan komma att pekas ut med hjälp av bildmaterial i efterhand.
– Om man går in och griper människor för ganska ringa brott under en pågående demonstration, då det är uppjagad stämning, finns det alltid en risk att det eskalerar, säger Christer Mattsson.
Kommer inte söka fler tillstånd
NMR skriver också på sin hemsida att de hädanefter, eller så länge som Erik Nord förblir polischef i Storgöteborg, inte kommer att söka några ytterligare tillstånd. Organisationen har utfört otillåtna aktioner både före och efter den uppmärksammande demonstrationen i samband med bokmässan i september 2017. Exempelvis bara cirka en månad efteråt vecklade de upp sina flaggor på Avenyn och började dela ut flygblad.
Christer Mattsson förklarar att nationalsocialismen har funnits i Sverige i 90 år i fragmenterad form och att det sannolikt är åt det hållet NMR är på väg. Ett ytterligare tecken, utöver antalet i 1 maj-tågen, är att organisationen tigger pengar av sina anhängare mer frekvent än tidigare.
– Det är ganska unikt att Nordiska motståndsrörelsen har varit så dominerande de senaste åren och har hållit ihop. Men det ser ut som att det kommer att återgå till mer traditionella mönster med fler aktörer och smågrupper. För den nationalsocialistiska närvaron i Sverige betyder det inte särskilt mycket. Men det kommer bli svettigt för NMR.