Niklas Altermark, forskare i statsvetenskap på Lunds universitet har skrivit boken Avslagsmaskinen som handlar om hur Försäkringskassan systematiskt ger avslag för människor som är för sjuka för att arbeta. Han har i boken intervjuat 30 personer som är kroniskt sjuka i ME/CFS.
– Det finns inte några vedertagna tester för sjukdomen men 2014 införde Försäkringskassan att man ska hitta undersökningsfynd/objektiva fynd, även om det inte krävs i lagstiftningen. Samtidigt har generaldirektören för Försäkringskassan sagt att man sedan 2018 inte gör den typen av avslag. Det är inte sant, antingen vet de inte vad de gör eller så ljuger de, säger han.
Konsekvenserna för kroniskt sjuka som får avslag från Försäkringskassan är enorma.
– Många behöver leva på sin partner, låna pengar, sälja ägodelar, andra hamnar i försörjningsstödet till slut. Det är vanligt att folk säger att de inte har någon framtid och pratar om att avsluta sina egna liv. Den mest skrämmande insikten i hela mitt arbete är att det inte är så jättekonstigt att se var de tankarna kommer ifrån, det är en jäkligt svår sjukdom, de saknar välfärdens skyddsnät och har upplevelser som ifrågasätts.
”Gör som de blir tillsagda”
Enligt Altermark har det skapats en intern kultur på Försäkringskassan där handläggarna gör som de blir tillsagda utan att tänka själva.
– Handläggarna är nog övertygade om att de gör på rätt sätt. Jag har talat med en handläggare som stryker över individens subjektiva upplevelser, enligt personen är det rättssäkert, så har han lärt sig. Det som händer nu är att de centrala högre positionerna försöker två sina händer och knuffar ansvaret mot handläggarna. Men det finns även en stor grupp handläggare som är skeptiska och försökt bedöma på annat sätt, men de handläggarna och deras kompetens tenderar att försvinna från myndigheten, ofta för att de inte kan stå för tillämpningen som myndigheten kommit fram till.
Helena Nilsson, verksamhetsutvecklare inom sjukförsäkringen skriver i ett mejl till Dagens ETC att hon inte känner till några fall där ME-sjuka fått upprepade avslag efter att ha fått rätt i domstol och i föregående beslut: ”Det låter som att något blivit fel”.
Gällande avslag som avgörs av objektiva fynd menar hon att det är svårt att säga vad som skett i enskilda fall men att det där också kan ha förekommit fel.
– Försäkringskassan ska göra en helhetsbedömning och rätten till sjukpenning ska inte avgöras av undersökningsfynd. Vi har på olika sätt förtydligat vad som gäller så att våra utredare ska känna sig trygga med vilken information som är viktig för bedömningen och vi arbetar fortsatt med det, skriver hon.