BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Syftet med förslaget är att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden på så sätt ska få lättare att få jobb. Men enligt professorn i nationalekonomi Anders Forslund så finns det inget som tyder på att liknande satsningar får några stora effekter på sysselsättningen.
– Om man är förespråkare av sänka lönekostnader som ett sätt att påverka sysselsättningen för nyanlända så är det ganska uppenbart att detta inte kan vara det enda man gör, för det kommer inte att räcka speciellt långt, säger Anders Forslund som är nationalekonom och biträdande chef för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering vid Uppsala universitet.
Kan ha viss effekt
Enligt studier som gjorts, framförallt utomlands, så finns det en del som tyder på att sänkta minimilöner kan ha en viss effekt, men det är inte frågan om ett stort antal jobb, menar Anders Forslund.
– Det finns väldigt lite som tyder på att effekterna skulle vara stora i den empiriska litteratur som finns på området. De flesta studier är också gjorda i länder där man har lagstadgade minimilöner, och det är inte säkert att de åtgärderna får samma effekter i Sverige som har minimilöner som bestäms genom kollektivavtal. Men det bör också påpekas att vissa typer av effekter, även sådana som kan vara stora, är nästan omöjliga att hitta i empiriska studier, säger han.
Subventionerade anställningar
Ett problem med olika typer av subventionerade anställningar brukar vara att betydligt färre än de som är behöriga faktiskt får dem. Satsningar för breda målgrupper med en relativt stark ställning på arbetsmarknaden riskerar också att i stor utsträckning subventionera anställningar som ändå skulle ha kommit till stånd, så ju mer riktad satsningen är desto större chans är det att den får effekt, menar Anders Forslund.
Pressar ner löner
Kritiken mot förslag om sänkta minimilöner brukar ofta vara att lägre löner gör det svårare att leva på ett arbete, och ökar risken för att människor permanent hamnar i en låglönesektor.
– För de som kommer in på de här lönerna så spelar det ju roll om det är tillfälliga sänkningar av lönen, då kommer den inte att gälla för evigt. Det finns också normalt sett en rörlighet uppåt i lön, det är sällan så att den som kommer in på en lägre lön fastnar där för evigt, säger Anders Forslund.
Både regeringen och LO menar också att sänkta minimilöner kommer pressa ner lönerna även för andra jobb.
Den bilden får visst stöd i forskningen, konstaterar Anders Forslund:
– Om man sänker lönerna längst ner så kommer det sannolikt också påverka lönerna för de som redan har jobb långt ner i lönefördelningen. Vi har gjort studier som tyder på det. Lönetillväxten blir sämre än vad den sannolikt skulle ha blivit annars.