Dagens ETC har tidigare avslöjat hur unga killar och har sålt nakenbilder och filmer på en sluten Discordserver. Tjejerna, som i många fall är under 18 år, ses som horor som ska hängas ut och bilderna sprids ofta av tidigare pojkvänner i samma ålder. När Dagens ETC visar granskningen för Carolina Överlien, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet som forskar kring olika former av våld i ungas relationer, reagerar hon starkt.
– Jag lider med de här tjejerna. Det är personer som de litar på som hänger ut dem, kanske deras första kärlek, och de kan tvingas bära övergreppet genom hela livet, delvis då bilderna är svåra att få bort. Det är en oroväckande utveckling, säger hon.
Men Carolina Överlien är samtidigt inte förvånad. Den forskning som tidigare har gjorts på området visar nämligen att våld, såväl digitalt som fysiskt, i relationer mellan unga är vanligt. I fjol avslutade Stockholms universitet en studie, där Carolina Överlien var projektledare, som undersökte ungas erfarenheter av olika former av våld i en nära relation. Var tredje person mellan 15-19 år som deltog i studien svarade att de någon gång hade upplevt någon form av sexuellt våld. Nästan hälften, 44 procent, av de tillfrågade tjejerna i studien gav samma svar.
– Det visar hur utbrett det här problemet faktiskt är, våld hos unga är lika vanliga som i vuxna relationer. Många tjejer som utsätts har inga tidigare erfarenheter av relationer, de har dålig kunskap om att de har rätt att sätta gränser kring sin egen kropp och de lägger skulden hos sig själva, säger Överlien.
Killarnas perspektiv
Något som dock inte framkommer i studien är killarnas perspektiv, vad som har format deras attityder och vad som driver dem att sprida nakenbilder på nätet. Det är ett område där det sedan tidigare finns begränsat med forskning och Carolina Överlien arbetar därför med en ny studie, denna gång tillsammans med det norska forskningscentret Nationellt kunskapscenter om våld och traumatisk stress. Forskningsteamet ska intervjua unga killar om deras syn på relationer och våld och har redan hunnit prata med flera unga killar som utsatt ex-flickvänner för våld och spridit nakenbilder på dem.
– Vi behöver få veta mer om hur de här killarna tänker. På något sätt, kanske genom pornografi, har de fått med sig budskap om att det här är ett okej beteende, vilket det absolut inte är, säger Carolina Överlien.
Generationsglapp
Att digitalt våld förekommer i ungas relationer och att nakenbilder sprids via sociala medier är alltså långt ifrån ovanligt i Sverige. För många unga har det har blivit en naturlig del av den digitala vardagen. Trots det är det få föräldrar som har koll på vad deras ungdomar gör på nätet, nya sociala kanaler tillkommer konstant och glappet mellan generationerna är stort. Carolina Överlien beskriver situationen som att vuxna i princip lever i en parallell värld. När de två världarna krockar är risken stor att oförståelsen leder till skuldbeläggande istället för hjälp, framför allt för tjejerna som drabbas.
– Att två ungdomar som är ihop delar bilder mellan sig är inget konstigt i dag, men för en förälder som inte lever hela sitt liv på internet är det jättelätt att kritisera, säga ”varför gjorde du så”. Det är en skuldbeläggande retorik där barnet inte blir taget på allvar. Det hjälper inte någon, säger Överlien.
Om utvecklingen ska vändas krävs att vuxenvärlden skaffar sig koll och intresserar sig för barnens digitala liv. Framför allt behöver de prata om grundläggande värderingar såsom jämlikhet.
– I slutändan handlar det om att få de här killarna att förstå att kvinnors kroppar inte är till salu, vare sig fysiskt eller i form av bilder och filmer på nätet. Få dem att förstå att de gör något olagligt som skadar tjejerna, säger Carolina Överlien.
Läs alla delar i granskningen De uthängda tjejerna:
Del 1: Tonårstjejers läckta nakenbilder säljs i slutna nätforum: ”Exponerar horor”
Del 2: Saga, 15: Mina nakenbilder säljs på nätet – nu stämplas jag som hora
Del 3: Här är killarna som hänger ut svenska tonårstjejer: ”En cool grej”
Del 4: Kommissarien: Därför prioriteras uthängningarna inte av Polisen
Läs mer:
Edvin, 14 år: ”Det är jag som är Porrkungen”
Max V Karlsson: Det är en antisocial kidnappning av tusentals unga och barn
Så pratar du med unga om kränkningar i sociala medier
Jämställdhetsministern: ”Att något måste göras är självklart”
Här är reaktionerna på granskningen De uthängda tjejerna
S om De uthängda tjejerna: ”De som delar material ska dömas”
Hanna Gustafsson: Samhället har beväpnat tjejernas förövare