BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Martin Hassellöv, professor i marin kemi vid Göteborgs universitet, har under de senaste åren satt luppen på de mikroskopiska plastpartiklarna i Västerhavet.
– Övervägande delen av plasten på västkusten kommer från andra ställen, men det finns även tydliga mikroplastkällor från vårt eget land, berättar han.
Förbud först nästa år
Det handlar bland annat om mikroskopiskt små plastbollar som ingår i vissa hygienprodukter. Sannolikt kommer dessa förbjudas i Sverige nästa år, men för hela EU kan det ta längre tid.
En annan stor mikroplastkälla är fibrer från kläder som sköljs ut från reningsverken. Via vattendrag och dagvattenutlopp matas även partiklar från konstgräsplaner, däckslitage och fragmenterat konsumentskräp från förpackningar ut i havet.
– I Göteborg gör vi bland annat experiment för att se hur lång tid det tar för olika plastmaterial att brytas ned och övergå från flytande till sjunkande. En kollega till mig tittar även på hur mikroplaster och kemikalier kopplade till plast vandrar i näringskedjan, säger Martin Hassellöv.
Plastisfären
Plankton och maskar äter plast, som i sin tur äts av fisk, krabbor och valar. När plastsen bryts ner till mindre partiklar finns risk att den vandrar genom näringskedjan och till sist landar i en fiskrätt. Eftersom plast fungerar lite som en magnet för miljögifter, kan mikroplasterna även sprida vidare cancerogena och hormonstörande ämnen uppåt i näringskedjan, ända till människor.
– Vad vi vet är att mikroplaster passerar genom organismer i ganska stor omfattning. Vad som däremot inte klarlagts är kemikaliernas effekt, här vet vi inte riktigt hur illa det är ännu, säger Martin Hassellöv.
Plasten i havet är ett växande globalt problem och har till och med fått ett eget namn; Plastisfären. Beräkningar visar att det kommer finnas mer plast i havet 2050 om utvecklingen fortsätter.
– Slutstation för en övervägande del av den flytande plasten är de stora ansamlingsplatserna i oceanerna där enorma mängder finfördelad plastsmog flyter strax under vattenytan, säger Martin Hassellöv.