– Det var en liten barnsjukdom, men man lär sig ju, säger Hans Hägerdal, docent i historia. Linnéuniversitetets poddexperiment vill spegla den forskning som bedrivs på fakulteten för konst och humaniora. Tillsammans med initiativtagaren Tommy Gustafsson, professor i filmvetenskap, för Hans Hägerdal i pilotavsnittet ett samtal med Gunlög Fur, professor i historia.
– Vi pratar om postkolonialism, berättar Hans Hägerdal.
Gunlög Fur har i sin forskning tittat på kulturmöten mellan ursprungs amerikaner och västerlandet, och mellan samer och svenskar, samt i viss mån mellan norrmän och finnar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Western-schablon
Postkolonial teori handlar enligt Hans Hägerdal ofta om att problematisera etablerade föreställningar, som att ursprungs amerikaner förväntas till exempel vara nära naturen, rida runt på hästar och överlag motsvara western-schablonen.
I podden berättar ni bland annat om hur ni som barn lekte ursprungs amerikaner och cowboys?
– Ja, det var väldigt vanligt på den tiden. Vi pratar också om svenskarna som på 1600-talet gjorde ett kortvarigt kolonialiseringsförsök i Delaware och om deras möten med den amerikanska ursprungsbefolkningen där.
Man ska akta sig för att se Sverige som ett mer tolerant land, menar Hans Hägerdal.
– Det handlar snarare om att Sverige var för svagt för att behålla sina kolonier. Svenskarna har ju också gjort sig skyldiga till slavhandel och ingått i ett system av kolonial exploatering.
Efter det första poddförsöket gick akademikerna en kurs för att lära sig inspelningsteknik och redigering. I avsnittet ”Mytisk socialism” har ljudet förbättrats avsevärt. Där berättar religionsvetaren Stefan Arvidsson bland annat om den bortglömda arbetarrörelsen Knights of Labour. Under 1870-talet och framåt hämtade rörelsen inspiration från de populära frimurarlogerna och organiserade 8 000 människor, framför allt kvinnor och svarta.
Podden har fått god respons hittills, tycker Hans Hägerdal.
– Vi känner oss nöjda så långt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I framtiden hoppas han att Humpodden kan tydliggöra nyttan av tvärvetenskap.
– Vi är ju ett relativt nytt universitet. Nu tycker vi att vi har uppnått en kritisk massa och det fanns väl en idé om att hävda oss mot de mer etablerade universiteten. Visa framfötterna.