– Det rimmar väldigt illa med myndighetens policy om att arbeta mänskligt och göra det enkelt och lätt för folk. Dessutom är det tveksamt att man väljer att slå mot en grupp som redan är väldigt utsatt, säger en person med god insyn som vill vara anonym till Dagens ETC.
Väntar på avgörande från HFD
Försäkringskassan ändrar reglerna i strid med ett domstolsbeslut. I ett mål i Jönköpings kammarrätt, som berör reglerna om vem som har rätt till bidragen, skriver domstolen att det saknas författningsstöd för att dra in förmåner för en person som anses vara bosatt i Sverige. Detta även om dennes uppehållstillstånd har löpt ut.
– Med tanke på domen är min uppfattning är att det saknas lagstöd för Försäkringskassans policyändringen, säger Dagens ETC:s källa.
Men Kjell Skoglund, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassans rättsavdelning, håller inte med.
– Vi delar inte domstolens uppfattning utan anser att vi har stöd för vår tolkning, och det är att inte betala ut förmånerna när det inte finns uppehållstillstånd, säger han.
Ärendet från Jönköping är överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen, och har därmed inte vunnit laga kraft. Det finns ännu inget beslut om prövningstillstånd, något som domstolen säger att de jobbar på att avklara innan årsskiftet. I väntan på ett avgörande i det målet har Försäkringskassan ändå valt att slopa utbetalningarna, tvärt emot vad kammarrättens dom säger.
– Vi har vänt oss till högsta instans för att klargöra frågeställningen, och därefter rättar vi oss efter det, säger Kjell Skoglund.
Enligt statistik från Migrationsverket som Dagens ETC beställt fram har 44 885 ärenden om förlängning av uppehållstillstånd inkommit till myndigheten bara i år. Av dessa beviljades 38 223 stycken, alltså 85 procent. Den genomsnittliga handläggningstiden ligger idag på 121 dagar. Och i takt med den nuvarande flyktingsituationen blir handläggningstiderna – och därmed tiden utan bidrag – allt längre.
Nästan alla förlängningar av uppehållstillstånd är idag ärenden rörande anknytningsinvandring, arbetskraftsinvandring eller studerande. Bara ett fåtal – 31 stycken – är asylärenden. Denna grupp kommer öka, med tanke på att tillfälliga uppehållstillstånd nu drivits igenom som en del av migrationsöverenskommelsen.
”Kommunerna får ta smällen”
Försäkringskassans policyändring leder alltså till att såväl asylsökande som andra grupper av invandrare blir utan viktiga förmåner under tiden som de väntar på en förlängning. Förutsatt att en person beviljas nytt uppehållstillstånd kan förmånerna betalas ut retroaktivt, men enligt lagen inte mer än tre månader tillbaka före själva beviljandet. I och med de långa handläggningstiderna kan en person alltså förlora flera månaders förmåner, även om denne bedöms ha rätt till dem.
– Det här låter inte alls bra och kan få enorma konsekvenser för många. I slutändan blir det kommunerna som tar smällen, genom att man får betala ut försörjningsstöd istället. Det är synd att enskilda ska behöva lida för att lagen inte fungerar som det är tänkt, säger Clas Lind, särskild rådgivare till generaldirektören vid Migrationsverket.
Kjell Skoglund på Försäkringskassan vidhåller dock att man gjort en korrekt bedömning.
– Vi har gjort en analys och tänkt utefter hur lagen ska tillämpas, och den här tillämpningen är korrekt enligt vår uppfattning. Sedan förstår jag att det kan få konsekvenser, säger han.
Fotnot: Dagens ETC söker socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för en kommentar.
Försäkringskassans policy
Tidigare har Försäkringskassan betalat ut bosättningsbaserade förmåner till personer som ansöker om förlängt uppehållstillstånd under Migrationsverkets handläggningsprocess. Efter en omtolkning av lagen har man nu stoppat dessa utbetalningar. Konsekvensen blir att många invandrare mister exempelvis föräldrapenning, sjukersättning eller vårdbidrag under flera månaders tid i väntan på beslut. Eftersom lagen enbart tillåter retroaktiv utbetalning tre månader före beviljat uppehållstillstånd kan många bli helt utan förmånerna i vissa perioder.
bosättningsbaserade förmåner innefattar bland annat
•Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning
•Bostadsbidrag, bostadstillägg, boendetillägg
•Föräldrapenning på lägstanivå och grundnivå
•Sjukpenning i särskilda fall
•Handikappersättning
•Assistansersättning
•Garantipension
•Barnbidrag
•Underhållsstöd
•Vårdbidrag
121 dagar lång är Migrationsverkets handläggningstid idag, och siffran befaras öka. Med de nya reglerna kommer invandrare att stå utan viktiga bidrag i väntan på beslut.