BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag reagerade över de stora mängder förpackningar som jag drog hem, och började experimentera med nya sätt att handla för att komma ifrån problemet, säger hon.
Hon läste på och upptäckte de förpackningsfria butiker som hade startat i städer som Köpenhamn och Berlin. Att något sådant borde finnas också i Sverige såg hon som en självklarhet.
– I Sverige är vi väldigt bra pååtervinning. Men vad vi gör då är att vi inriktar oss på att bota symptomet, och inte orsaken till problemet, säger hon.
Men den som väljer att sälja förpackningsfria matvaror ställs inför speciella utmaningar.
– En viktig sak är varuskyddet, att varorna förvaras så att kunder inte kan stå och hosta ner i dem. Det är också viktigt att varorna är ordentligt märkta och att det ska gå att ta reda på var varorna kommer ifrån, säger Martina Deriu, livsmedelsinspektör i Malmö stad.
Det kommer att finnas omkring 180 varor i Gram Malmö. Kunder kan ta med något att förvara varorna i, men kan annars köpa med sig kärl som sedan diskas och återanvänds.
Men även om Gram Malmö blir landets första uttalat helt förpackningsfria matbutik, så är den varken först eller störst. Mohamad Kafafi driver sedan tre år en butik på Rosengård där han säljer kryddor, kaffe, nötter, torkad frukt och baljväxter i lösvikt. Han har 200–230 varor i butiken som han valde att bygga upp enligt det sätt som är brukligt i Mellanöstern.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det som fungerar där, borde också kunna fungera här, säger han.
Han tillhandahåller inga återvinningsbara förpackningar i butiken, utan varorna säljs huvudsakligen i plastpåsar. Fördelen han ser med försäljningsmetoden är att det är smidigt för kunderna.
– De ser vad de får och det är färska produkter utan tillsatser. De kan sedan köpa så mycket de behöver, helt efter eget behov. Har någon med sig egna förpackningar att lägga varorna i, så går det bra.
Ekolivs i Malmö är en liten butik som sedan tio år drivs av ett kooperativ med 25 medlemmar. Butikens sortiment är till vissa delar förpackningsfritt.
– Vi säljer sådant som vi medlemmar själva vill kunna handla, säger August Nilsson, som är en av medlemmarna.
I lösviktssortimentet finns frukt, grönsaker, ägg, gryner, nötter och mandlar av olika slag. En specialitet är att man kan mala mjöl i butikens egen kvarn.
– Det är många som uppskattar att kunna handla hem färskt nymalet mjöl till brödet eller pannkakorna, säger August Nilsson.
I butiken finns också flytande tvättmedel, handdiskmedel och tvål i lösvikt. Till torrvarorna finns det papperspåsar för dem som inte har några egna förpackningar med, men de flytande varorna förutsätter att man som kund tar med något eget.
– Folk kommer hit med kärl av olika slag, säger August Nilsson.
Har varningsskylt för allergiker
Att sälja förpackningsfritt i så hög grad som möjligt ingår i kooperativets grundtanke. En nackdel är att miljön blir osäkrare för allergiker.
– Vi har löst det genom att ha en varningsskylt på dörren. Vi kan inte garantera att varor inte har kommit i kontakt med varandra och det kan också bli till problem att vi maler i butiken, säger August Nilsson.
Att sälja förpackningsfria matvaror ställer höga krav på hygienen. En viss risk för skadedjur finns också.
– Om man säljer mjöl och gryner i lösvikt så står man inför samma problem som bagerier, vilket butiksägarna måste ha koll på, säger Martina Deriu.
Både delägarna i Ekolivs och Mohamad Kafafi undviker att ha mycket varor i lager.
– Vi handlar inte hem varor i så stora förpackningar, så inget blir stående länge. Men det gäller att vara uppmärksam, säger August Nilsson.