Enligt Åklagarmyndigheten misstänks de båda för att ha medverkat till den sudanesiska regimens krigsbrott i det sudanesiska område – kallat Block 5A – där Lundin Oil verkade. Krigsbrott som i sin tur begicks just för att säkra och skapa förutsättningar för oljebolagets oljeprospektering.
– Vi menar att utredningen visar att militären och allierad milis systematiskt anföll civila eller i vart fall genomförde urskillningslösa anfall, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Henrik Attorps i ett pressmeddelande.
– Till exempel flygbombade man från transportplan, besköt civila från stridshelikoptrar, förde bort och plundrade civila och brände hela byar och skördar så att människor inte hade något att leva av. Följden blev att många civila dödades, skadades och fördrevs från Block 5A.
Ian Lundin och Alex Schneiter ska enligt åklagarna ha bidragit till krigsbrotten genom sin begäran till den sudanesiska regeringen om att den skulle ansvara för säkerheten i området – trots att denna begäran i praktiken innebar att militären måste ta kontroll över Block 5A genom strider.
Till saken hör att ansvaret för ordning och säkerhet i Block 5A enligt ett lokalt fredsavtal från 1997 – samma år som Lundin Oil inledde sin verksamhet i området – mellan den sudanesiska regeringen och flera milisgrupper skulle tillkomma de senare, inte den sudanesiska militären.
– Det som gör detta till brottslig medverkan är att man ställde de här kraven trots att man förstod eller var i vart fall likgiltig inför att militären och milisen krigade på ett sätt som är förbjudet enligt krigets lagar, säger chefsåklagare Krister Petersson.
Förundersökningen inför åtalet inleddes redan 2010, ett år innan journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien dit de tagit sig för att undersöka kopplingar mellan övergrepp mot flyktingar, Lundin Petroleums verksamhet i regionen och före detta statsminister Carl Bildts inblandning i det hela.
Granskaren: Helt väntat med åtal
Ännu en som granskat Lundin Petroleum är Kerstin Lundell, som i boken Affärer i blod och olja från 2010 argumenterar för att bolaget borde utredas för brott. När Dagens ETC får tag på henne har hon ännu inte hört att åtal nu till slut väckts.
– Oj! Ja, det var egentligen helt väntat, men inte att det skulle komma redan nu. Jag trodde inte de skulle bli redo för det förrän nästa år, inte med tanke på hur omfattande åtalet måste vara, säger hon.
Vad åtalet och efterföljande rättegång mynnar ut i vågar hon inte sia om, bland annat för att hon inte granskat just de som nu åtalas, men hon säger sig ha fullt förtroende för åklagarna.
Tror du fler åtal är att vänta – och borde fler åtal vänta – avseende Lundin Oils verksamhet i Sudan?
– Carl Bildt kommer inte att bli åtalad. Han har suttit för långt ifrån ledningen. Sen om det kommer ytterligare åtal vet jag inte. Det är klart att det måste finnas fler inblandade, till exempel säkerhetspersonal hos Lundin, men ingen jag direkt kan peka på, säger hon.
Precis som Kerstin Lundell påpekar handlar det om ett omfattande material som åklagarna haft att gå igenom.
– Den huvudsakliga bevisningen här består av ett stort antal civila som blivit utsatta för anfall. Vi kommer också att höra vittnen som arbetat med och studerat situationen i Sudan och som bland annat träffat flyktingar och hört deras berättelser. Dessutom åberopar vi skriftlig rapportering från området, främst från FN och andra internationella organisationer samt från journalister som bevakat området, säger kammaråklagare Karolina Wieslander i pressmeddelandet från Åklagarmyndigheten.
Åtalade förnekar
De båda åtalade förnekar. I ett pressmeddelande som sändes ut från Lundin Energy på torsdagsförmiddagen skriver man följande:
”Både Ian H Lundin och Alex Schneiter nekar bestämt till anklagelserna och har styrelsens fulla stöd i att bestrida dem vid en rättegång”.
Bolaget meddelar samtidigt att Ian Lundin inte ställer upp för omval till posten som styrelseordförande, men att både han och Schneiter ska behålla sina platser i styrelsen.
– Jag vet att vi inte har gjort något fel och det ska vi bevisa i rätten, kommenterar Ian Lundin själv i pressmeddelandet.
Bolaget skriver också att de inte ser det som aktuellt att åtalet kommer att påverka deras verksamhet och ekonomiska planer.