BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det har egentligen varit en lång resa. Jag jobbade tidigare ensam som frilans och när företaget växte och jag började anställa fler var det absolut svåraste för mig att dela med mig av ansvaret. Men när jag sedan var pappaledig blev det en nödvändighet att dela med mig av ansvaret och när jag faktiskt började göra det blev det mycket bättre. Steg för steg har vi rört oss mot det här.
Flera vinster
Den utlösande faktorn kom nära Adam Haglund läste en bok om hur organisationer fungerar.
– Vi är nog där, tänkte jag. Det var dags att ta ett steg till. Vi har ju redan sett att delat ansvar har inneburit en förbättring.
Är det svårt att ge upp makten?
– Det svåraste är att komma ur tänket att man själv vet bäst, vilket gör att man lägger sig i allt. För det gör man ju inte, har man anställt rätt folk så kan de så klart sina jobb bättre. Enligt det jag har läst verkar platta företag ha fungerat extremt bra där de har provats, de som arbetar inom företagen mår bättre och lönsamheten ökar.
Nu fattas alla beslut av de inom företaget som berörs av dem, eller har expertis i ämnet. Alla har ett helhetsansvar för företaget och finanserna, vilket Adam Haglund kallar en lättnad. Nu i början är det lite mer tidskrävande, berättar han.
– Det är fortfarande lite svårt att avgöra vem som ska vara delaktig i vilka beslut, men i längden ska det bli mer tidseffektivt. Tanken är ju att företagets kollektiva kompetens avgör.
Vad händer när ni ska sätta löner?
– Vi har inte riktigt kommit dit än, men utifrån det jag har läst verkar det finnas två upplägg. Ena sättet är att man sätter sin lön själv, men då måste man så klart rådfråga andra som berörs. Det andra innebär att alla sätter betyg på sina medarbetare och räknar ut löner efter det. Jag vet inte var vi kommer landa, det blir helt klart en utmaning.
Slopad karensdag
Trots utmaningarna är den platta organisationen här för att stanna hos Apelöga, enligt Adam Haglund.
– Jag ser ingen anledning att byta tillbaka. Det är klart att det kommer att dyka upp utmaningar och att det inte alltid kommer att vara lätt, men det är ett bättre alternativ än att bara ha en chef. Jag har också tänkt en del på skillnaden mellan chefskap och ledarskap. Jag har fortfarande en ledarroll i vissa områden i företaget, men jag måste rådfråga mina kollegor om beslut, det är mycket mer öppet.
Ni har även slopat karensdagen. Hur kommer det sig?
– Det hänger lite ihop med detta. Bakom karensdagen finns en tanke om att arbetsgivare inte helt ska lita på sina anställda, men jag känner stort förtroende för att våra anställda inte skulle stanna hemma utan anledning. När vi väl började tänka på det var det ett enkelt beslut, vi vill ju inte heller att någon ska komma halvsjuk till jobbet.
Sedan Adam Haglund gick ut med att Apelöga avskaffat sin företagshierarki har han fått övervägande positiva reaktioner.
– Det är också många som verkar tycka att det är en höger-vänsterfråga, att idén om en platt företagsstruktur är vänster. Men jag är själv inte vänster, det här gör vi för att det är bra för företaget.