Under våren inledde Migrationsverket vad man kallar en ”historiskt stor ramavtalsupphandling av tillfälliga asylboenden”. Totalt kvalificerade sig 694 anbud, med sammanlagt 104 514 boendeplatser. Avtalen skulle egentligen skrivas under i juni, men på grund av att omkring hundra anbudsgivare har överklagat tilldelningsbesluten drar upphandlingen ut på tiden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
När Dagens ETC går igenom anbudslistan framkommer att flera av de bolag som gjort störst miljonvinster på sina boenden åter är aktuella för förnyade avtal.
Tredubblad ersättning
Jokarjo AB, som drivs av Bert Karlsson med familj, toppar med råge listan över de företag som fakturerade Migrationsverket förra året. År 2015 fick Jokarjo svindlande 349 miljoner av myndigheten för sin verksamhet. Det är drygt tre gånger mer än vad bolaget fick 2014, då man gjorde en vinst på 23 miljoner efter finansnetto (årsredovisning för 2015 saknas ännu). Det är också nästan fyra gånger mer än vad tvåan på listan, Tofta Snickeri AB, fakturerade Migrationsverket.
De flesta av de stora flyktingbolagen som har lämnat in sina bokslut för 2015 redovisar en ökad vinst i förhållande till 2014. Jokarjo har ännu inte lämnat in sin årsredovisning, men tvåan Tofta snickeri har mångdubblat såväl sin omsättning som sin vinst under det brutna räkenskapsåret 2014–2015.
– Vi har inga synpunkter på att staten använder skattemedel för inköp från det privata näringslivet, säger bolagets vd Anders Bengtsson till Dagens ETC.
Ersättningarna till de privata flyktingföretagen har varit en stor politisk fråga de senaste åren. Regeringen har tidigare haft ett förslag om ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande unga uppe på bordet. Häromveckan backade man dock från detta, på grund av kritik från remissinstanser. Ambitionen att få ner kostnaderna kvarstår dock.
– Det system vi har i dag saknar helt kostnadskontroll, vilket är orimligt. Den här regeringen är vaksam med skattebetalarnas pengar, så därför måste vi ha en kostnadskontroll, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det förslag som drogs tillbaka omfattar dock inte företag som anordnar tillfälliga flyktingboenden för andra än ensamkommande, alltså de som ramavtalsupphandlar med Migrationsverket. Men även här har regeringen uttryckt sig kritiskt kring de privata aktörernas vinster.
– Det är djupt otillfredsställande, och vi måste se till att få ner både andelen och antalet av de asylboenden som hyrs på den privata marknaden, sa justitieminister Morgan Johansson (S), till SVT redan förra hösten.
Även Riksrevisionen kritiserade Migrationsverkets skenande boendekostnader i en rapport som släpptes under sommaren.