Jonas Ransgård varnade för att kommunens kostnadsutveckling varit för brant.
– Kostnader tillåts öka i för snabbt takt. Inför valet ville Vänsterpartiet höja skatten med 1 krona, vilket de inte fått gehör för. Men man gör det i praktiken genom att göra ett jättelikt uttag ur de kommunala bolagen, vilket nu passerat 800 miljoner under kommande år. De skriver själva att det är ett ohållbart uttag framöver.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ett sätt som Alliansen i sin budget vill finansiera sina prioriteringar är genom att införa det som kallas förändringsfaktorn. Den innebär att stadsdelsnämnderna och de nya skolnämnderna åläggs att spara 0,5 procent varje år, som sen kan fördelas om.
Dessutom vill man ta bort den subvention som kommunen i dag betalar för att sänka priset på månadskortet med 100 kronor. Dessutom försvinner det allmänna sommarlovskorten, som i stället bara ska gå till de med försörjningsstöd. Det skulle spara cirka 200 miljoner.
– Vi tycker inte subventioneringen av månadskortet är ett åtagande som kommunen bör göra när det finnas andra saker att satsa på, säger Jonas Ransgård.
Alliansen vill också höja avgiften i förskolan genom att inför en 12 månaders avgift, till skillnad från den 11-månadsavgift som betalas i dagsläget.
– Det skulle stärka förskolan. Man betalar för att man har en plats även en månad när man har semester. Det görs redan i Malmö och Stockholm, säger Helene Odenjung (L)
Ni pratar om att minska utanförskapet men samtidigt presenterar ni höjningar på både förskola och kollektivtrafik, ökar inte det utanförskapet?
– Man kommer ha råd med förskolan. Det är inte rimligt att den som har väldigt hög inkomst betalar lika lite som den som har en liten inkomst. Det drabbar inte den som har det dåligt ställt utan den som tjänar mer bidrar mer, säger Helene Odenjung.
– Jag tycker inte att jag behöver 100 kronor billigare kollektivtrafik. Då är det bättre att vi använder pengarna till att hjälpa dem som verkligen behöver det, säger David Lega (KD), som svar på frågan.
Man vill också ta bort den fria entré på kommunala museum, feministiskt självförsvar, killar och feminism, bad för pensionärer och barn, cykelkök, kommunala gym och seniorläger, som är satsningar som återfinns i den rödgröna budgeten.
– Inte sagt att det är dålig verksamhet men det kanske är mer lämpligt att det görs på ett privat initiativ, säger Jonas Ransgård (M).
Fokus på budgetpresentationen låg på företagarnas villkor i kommunen. Jonas Ransgård (M) hänvisade till Företagarnas undersökning som visade att Göteborg tappat rejält i mätningen.
– Sen 2008 har vi fallit nästan 100 platser. Det handlar om politikers och högre tjänstemäns attityder gentemot företagande. Det handlar om upphandlingsregler och att man upplever sgi vara i konkurrens med kommunala bolag. Vi är i desperat behov av ett bättre företagsklimat, säger Jonas Ransgård.
– När företagarklimatet stärks kommer också skatteintäkterna öka, eftersom fler kommer i jobb, säger David Lega.
Hur ska ni göra för att få de högre tjänstemännen att bli mer positiva till företagande?
– Dels är det utbildningar som många går redan i dag. Men det handlar också om vilket exempel man sätter från kommunledningen. Pratar man om företagare som entreprenörer eller som månglare, välfärdskapitalister och parasiter, för att använda några citat, säger Jonas Ransgård.
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, är kritisk till den budget som Alliansen presenterar och menar att den minskar arbetet för en jämlik stad.
– Det vore helt fel väg att gå. Tvärtom måste det göras mycket mer för att minska klyftorna i staden. Ökad jämlikhet vinner alla på. I det borgerliga förslaget finns en prischock inom kollektivtrafiken. Det kommer att bli mycket dyrare för göteborgarna att åka kollektivt. Det är också mycket problematiskt att Alliansen vill skära ned på arbetsmiljöarbetet och satsningarna för ett hållbart arbetsliv. Att spara där blir bara kontraproduktivt.
Hon menar vidare att det inte stämmer att företagsklimatet är dåligt i Göteborg.
De borgerliga gör stor sak av att företagsklimatet skulle vara ett problem. Det är ett slag i luften. På det området gör vi redan aktiva och framgångsrika insatser. Näringslivet i Göteborg går bra och utvecklas mycket positivt. Vad de borgerliga egentligen vill förändra är mycket oklart, säger Ann-Sofie Hermansson.