BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Företaget Regen villages har sedan ett halvår diskussioner om var och hur man skulle kunna bygga en ekoby med 100 bostäder i Lund. Tanken med Regen villages är att bygga hållbart ur flera aspekter. Någon exakt bild av hur husen ska se ut finns däremot inte.
– Så länge husen tillgodoser de behov som finns, så är vi inte låsta vid en speciell typ av design, säger Mats Eliasson, från konsultföretaget Add a coach som är en av företagets representanter i Sverige.
Grundidén till Regen villages fick James Ehrlich när han som student vid Stanford deltog i en tävling som gick ut på att skapa solenergihus. Hans idé att bygga små samhällen som bygger på grannsamverkan, där man tillsammans lever ett så hållbart liv som är praktiskt möjligt, fick snabbt uppmärksamhet både inom och utom USA, och James Ehrlich satt i augusti med vid ett rundabordssamtal kring hållbart byggande i Vita huset.
Regen villages första ekoby håller på att byggas i Holland och, om företaget får som de vill, så står en by i Lund näst på listan över intressanta platser att bygga på. James Ehrlich har besökt staden flera gånger och tycker att platsen är passande genom närheten till forskningsmiljöerna med Maxlab IV och ESS i spetsen. Från kommunens sida är intresset besvarat.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
–Hans koncept är otroligt intressant då han tar ett helhetsgrepp över alla de utmaningar människan står inför. Men det är ett byggande som utmanar de gällande normerna. Vi går in i diskussionerna med ett öppet sinne, men måste också vara realister. Vi tar därför ett steg i taget och kommer efter årsskiftet att komma in på mer konkreta diskussioner om hur ett sådant byggande hade kunnat passas in i våra befintliga planer, säger Marcus Horning.
Konceptet för Regen villages är byar som rymmer 100 bostäder, uppdelat i fyra moduler med 25 bostäder i varje. Mellan modulerna ska det finnas plats för både fiskdammar och odlingar för egen matproduktion.
– Tekniken finns redan och används på olika platser, där det näringsrika vattnet från fiskdammar används vid odlingar av grönsaker och annat, säger Mats Eliasson.
Utnyttja sol och vind
För att bli självförsörjande när det gäller energi finns det enligt Mats Eliasson olika lösningar.
– Där vi får se på vilka geografiska förutsättningar som finns på de enskilda platserna, men det kommer att handla om sol, vind och att borra i marken för att utnyttja geovärme om det behövs.
Byarna ska också ta hand om sitt eget avfall, men detta kommer delvis att göras genom att man helt enkelt utnyttjar befintliga anläggningar.
– Allt organiskt avfall ska tas om hand i byn. Men det kommer inte att handla om att vi bygger egna små mikroanläggningar för att återvinna batterier, om sådana kommer att användas av de boende, säger Mats Eliasson.
Regen villages är intresserade av Brunnshög, för att komma nära forskningsanläggningarna ESS och Max IV. Från kommunen ser man också platsen som lämplig, då området är tänkt just för innovativa och nya lösningar. Men en dörr hålls öppen även för andra placeringar, vilket även inbegriper byggande på den värdefulla åkermarken.
– Bygger vi ett vanligt kvarter på 10-klassig åkermark så tar det mer än det ger. Men ett koncept som Regen villages kommer att bidra till matproduktionen, vilket ett vanligt bostadskvarter inte gör, säger Marcus Horning.