Enligt Handelsanställdas förbund är situationen glasklar – Train Logistics sysslar med lager- och försäljningsverksamhet och därför ska de teckna avtal med Handels, inte med Hotell- och restaurangfacket som de idag har avtal med.
– De har ingen egen mattillverkning, därför är det heller inte Hotell- och restaurang som ska ha avtalet, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handels.
Enligt Per Bardh ändrades Train Logistics inriktning för några år sedan då de knoppades av från ett annat företag – från egen matproduktion till att bara leverera mat till svenska tåg. En bild som också Hotell- och restaurangfacket delar.
– De transporterar mat till tågen, de tillverkar den inte. Därmed ligger det inte i vårt avtalsområde, utan det är Handels som ska teckna avtal med det här bolaget, enligt LO:s organisationsplan, säger Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket.
Anser sig ha rätt avtal
Själva håller Train Logistics dock inte med.
– Det är ganska självklart att vi ska ha Hotell- och restaurangs avtal, vi har haft det i många år. Vi har cateringverksamhet och det är vår tolkning att vi då ska ha avtal med dem, säger bolagets vd Jan Bergman.
Sedan hänvisar han vidare till företagets företrädare, Svenska flygbranschen. De i sin tur hänvisar till ett uttalande: ”Bolaget är seriöst och har kollektivavtal tecknat mellan Svenska Flygbranschen och Hotell och Restaurang-facket sedan flera år tillbaka. Företaget befinner sig i en förändringsresa. Vi avser att beskriva bolagets verksamhet så transparent som möjligt för de berörda fackliga organisationerna”.
”Sämre villkor”
Per Bardh menar att även om bolagets avsikt är att i framtiden bedriva en verksamhet som skulle falla under hotell- och restaurangs område, så håller inte det som argument.
– Idag är inte deras avtal tillämpligt, det är det som måste styra, säger Per Bardh.
Han menar att avtalet med Hotell- och restaurangfacket innebär en osund konkurrens och sämre arbetsvillkor för de anställa.
– Handels har till exempel andra regler när det gäller ob-ersättning, som är bättre för de anställda men kostar mer för arbetsgivaren, säger han.
Om ingen lösning nås innan onsdag i kommande vecka kommer stridsåtgärderna träda i kraft då. Det påverkar samtliga nio anställda på arbetsplatsen i Göteborg. Men Train logistics har även anställda i Stockholm och Malmö. Mot dessa arbetsplatser väntas dock inga stridsåtgärder än så länge.
– Men tecknar de avtal med oss omfattas också Stockholm och Malmö. Huvuddelen av de anställda är organiserade i Handels, och de står upp bakom våra krav, säger Per Bardh.
Både han och Per Persson på Hotell- och restaurangfacket menar att en konflikt som denna är ovanlig.
– Jag har nog aldrig varit med om att en arbetsgivarmotpart inte accepterar LO:s organisationsplan. Det är ju den som gäller på arbetsmarknaden. Att det blir så här är väldigt ovanligt, säger Per Persson.