Det skriver Matt Marrazzo, senior chef för global marknadsföringsvetenskap på Nike i ett öppet meddelande på plattformen Linkedin.
Över 10 000 kontorsanställda i USA kommer att omfattas av beslutet att stänga Nikes lokala verksamhet i en vecka enligt tidningen Associated Press. Anställda på Nikes kontor och fabriker globalt kommer dock inte att få njuta av bonusveckan.
”Att ta tid från arbetet är nyckeln till att prestera bra och hålla sig hälsosam. Det senaste året har varit tufft men förhoppningsvis kan den här veckan ha en positiv inverkan på arbets-
kulturen framåt. Det är inte bara en ”ledig vecka” för laget... det är ett erkännande av att vi kan prioritera psykisk hälsa och ändå få arbete gjort”, skriver Marazzo vidare på Linkedin.
Hälsoproblemen ökar
Nike är ett i raden av stora företag som inför hälsofrämjande åtgärder för sina anställda efter pandemin. Företaget Linkedin gav sina nästan 16 000 anställda en veckas ledighet i april i år. Dejtingappen Bumble gjorde samma sak för sina 700 anställda i juni. Hootsuite, en plattform för marknadsföring i sociala medier gav alla sina medarbetare globalt en veckas ledighet i juli.
Innan pandemin varnade världshälsoorganisationen WHO och Internationella arbetsorganisationen ILO om att arbetsveckor på mer än 55 timmar ökar riskerna för stroke och hjärtinfarkter. Under 2016 ledde långa arbetsdagar till över 745 000 dödsfall, en ökning med 29 procent från 2005.
Flera studier har visat att risken för utbrändhet och psykisk ohälsa också har ökat under pandemin. I en färsk rapport där tusen heltidsanställda amerikaner medverkar svarade 89 procent av de tillfrågade att de upplevt symptom på utbrändhet det senaste året.
I Sverige kom Arbetsförmedlingen nyligen med en ny rapport som visar att arbetsrelaterade besvär har ökat. I år upplevde 30 procent av tillfrågade besvär kopplade till arbetet i jämförelse med 23 procent under 2018. Framför allt är det kvinnor inom vård och omsorg som har rapporterat en ökning av hälsoproblem.
Svårt att få återhämtning
– Inte nog med att det är en kris, den har också pågått väldigt länge. Det har varit svårt att få den återhämtning som är så viktig när arbetslivet ställer stora krav på oss, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett pressmeddelande.
Ett annan strategi som har prövats av företag för att motverka psykisk ohälsa och utbrändhet är att införa förkortade arbetsveckor. Ett förslag om att arbeta fyradagarsveckor i Japan kom i juni efter att företag som Microsoft prövat att gå ner i arbetstid och kommit fram till att prestationen kan ligga på samma nivåer med kortare veckor. Även Island och Nya Zeeland har gjort försök med fyradagarsveckor med stora framgångar.