SVT avslöjade i våras att ett stort antal personer kunnat fuska sig till toppresultat på högskoleprovet genom att få hjälp av aktörer som på provdagen filmar eller fotograferar av provet och mot en summa på upp till 99 000 kronor levererar rätt svar till provskrivaren via en avancerad telefonsnäcka.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Mun-till-munmetoden
Då tycktes fusket ha spritts bland blivande studenter främst genom mun-till-munmetoden. Men nu har åtminstone ett av företagen bakom fusket gått in för en mer aggressiv marknadsföring. Företaget svarar i dag öppet på frågor i sociala medier och i direktriktade mejl till personer som tidigare år har sökt utbildningar som det är svårt att komma in på erbjuder HP-hjälpen möjligheten att köpa provresultatet till höstens högskoleprov för mellan 39 000 och 99 000 kronor. Priset beror på hur bra resultat man vill ha.
Sydsvenskan har pratat med den 23-åriga läkarstudenten Alexandra Munteanu, som är en av dem som fått det riktade utskicket.
– Jag blev arg. Folk kämpar och kämpar för bra resultat och så ska pengar avgöra i slutändan. Det ökar bara segregationen i samhället, säger hon.
Alexandra Munteanu sökte för tre år sedan till den eftertraktade läkarutbildningen på Karolinska Institutet. Det är på den vägen HP-hjälpen har hittat henne.
HP-hjälpen förklarar den aggressivare marknadsföringsmetoden så här för Sydsvenskan:
”Vi marknadsför oss tuffare detta år eftersom vi planerar att genomföra detta endast några få gånger till. Det gäller alltså att passa på nu till hösten.”
HP-hjälpen skriver också att det de gör inte är brottsligt, men att verksamheten kommer att lägga ner om det blir brottsligt att sälja fusket, vilket mycket tyder på.
Redan i höst ska det bli enklare att straffa fuskarna. Den 2 augusti trädde två ändringar i högskoleförordningen i kraft som dels gör det möjligt att stänga av fuskare i två års tid, dels gör det möjligt att kräva att provsvar lämnas på heder och samvete, vilket förbinder provdeltagarna att följa de regler som finns.
– Det gör det enklare för oss att anmäla fusket och att det bedöms som ett brott, säger Carina Hellgren, utredare på Universitets- och högskolerådet till Sydsvenskan.
Hittills har få personer blivit påkomna med fusk. Förra året fick 42 av de 154 952 som gjorde provet sina resultat strukna på grund av fusk, enligt Sydsvenskan. Och enligt SVT upptäcktes inte en enda fuskare vid provtillfället i våras.
Först kommer företaget och kunden överens om vilket provresultat som behövs och bestämmer en summa. Ett resultat på 1,9 kostar 99 000 kronor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
HP-hjälpens personal filmar provet med dold kamera under provdagen och sänder det vidare med videolänk till en annan grupp inom HP-hjälpen, enligt Aftonbladet uppger de sig vara toppstudenter på bland annat KTH.
Därefter vidarebefordras svaren till telefonister som ringer upp provdeltagaren på en ombyggd mobiltelefon som svarar automatiskt, och rapporterar rätt svar i ett chip i kundens öra.