Det var Socialdemokraterna i Göteborg som lade fram ett yrkande till social resursförvaltning att undersöka möjligheten till en ändring.
– Vi gav ju förvaltningen i uppdrag att utreda frågan för någon månad sedan, för att vi tycker att kulturlivet är så pass viktigt för Göteborg. Små kulturföreningar gör en jätteinsats. Därför ville vi se om det gick att göra som förslaget ville för att stötta, säger Marina Johansson (S), kommunalråd.
Flera kulturföreningar i Göteborg har länge vädjat om ett enklare och billigare alternativ till alkoholtillstånd. Många föreningar har antingen lagts ned eller pausat sin verksamhet på grund av, vad de anser, vara för krångliga tillståndsregler. Kulturföreningen Truckstop Alaska är en av de mer omtalade föreningarna i Göteborg som ställt sig kritiska. Det efter att polisen i fjol utförde ett tillslag under ett av deras event och tillfälligt stoppade verksamheten. De misstänkts för brott mot alkohollagen och utredningen pågår fortfarande.
800 skrev under
I vintras skrev över 800 göteborgare under ett krav till kommunen om att utreda om det är möjligt att förenkla tillstånden.
Samtidigt lade nätverket Kultur åt alla fram ett Göteborgsförslag. De vill att det till exempel görs skillnad på kommersiella aktörer och ideella föreningar, som att föreningarna inte ska ha samma krav på personalliggare och kassaregister. Ett av kraven för ett alkoholtillstånd är till exempel anställd personal som är utbildad för att servera alkohol, vilket inte alla föreningar har råd med.
Majoriteten av partierna i Göteborgs stads social resursnämnd ställde sig positiva till en utredning och gav förvaltningen i uppdrag att utreda frågan. I förra veckan kom förvaltningens svar där de bland annat avråder från en förändring eftersom det skulle kräva att den befintliga alkohollagen ändras i riksdagen i första hand.
Visst utrymme finns
Samtidigt påpekar de i tjänsteutlåtandet att kommunen har ett visst utrymme för lokal anpassning. Men vad det utrymmet innebär konkret tycker Marina Johansson är oklart.
– Den meningen får vi fortsatt diskutera tänker jag. Höra med förvaltningen vad de menar, finns det utrymme eller inte, säger hon.
Ett alternativ säger Marina Johansson är att göra en till utredning för att se till att inga möjligheter missas. Även om hon inte tror att det skulle ge ett annorlunda besked.
– Det skulle ju vara till nytta för föreningar så som Truckstop Alaska och de som gillar att besöka de aktiviteter som den föreningen håller i. Den här sortens föreningar bidrar till att göra Göteborg till en spännande stad. Det tycker vi är viktigt och kräver att vi hittar alternativ för att stödja dem. Därför som jag kan tänka mig att ta detta en vända till, säger hon.
Ett annat alternativ enligt Marina Johansson skulle vara att skicka frågan till riksdagsledamöter för att undersöka om det skulle gå att ändra lagstiftningen.
– Jag vet inte vad de andra i partierna tänker än. Men just nu bedömer jag att tjänsteutlåtandet är tydligt. Vi får helt enkelt diskutera detta på mötet och ta det därifrån.