Grundaren Malin Roux Johansson jobbade som utvärderare med bland andra barnrättsorganisationen Childhood då hon först kom i kontakt med traffickingfrågan.
– Jag såg att vi måste komplettera med att lägga fokus på dem som utnyttjar. Vi måste förebygga sexköp som innebär en kränkning av våra grundläggande mänskliga rättigheter. Det är ett hinder för jämställdhet och jämlikhet och skadar många av dem som hamnar i prostitution, säger hon.
Når ut till 3 000 elever
I dag har RealStars utöver volontärarbetare också två anställda till och mycket fokus läggs på skolprojekt. Där diskuteras inte bara trafficking och prostitution utan också normer och värderingar och sedan förra hösten har de hunnit nå ut till uppemot 3 000 elever i hela Sverige. Real Stars jobbar med budskapet ”Fair Sex” och har också Fair Sex-certifierat Hotel Flora i Göteborg. Det innebär att hotellet har en anti-traffickingpolicy och jobbar praktiskt för att avvärja brott.
Själv jobbar Malin Roux Johansson mest med lagstiftning och lobbyism i EU.
– Sverige tog stora steg framåt genom införandet av sexköpslagen. Som svensk organisation har vi ett ansvar att ta den utgångspunkten. Våra kampanjer för att påverka EU för en sexköpslag började redan 2011, säger hon
”Vår tids slaveri”
Nästa helg är det EU:s anti-traffickingdag. En rapport från EU konstaterar att trafficking är vår tids slaveri och 2011 kom det så kallade traffickingdirektivet. Det slår fast att alla EU-länder ska arbeta mot trafficking och för att straffpåföljden för människohandel ska vara kännbar. Men RealStars tycker inte att det räcker.
– Vi såg att EU missade att få med att kriminalisera sexköp, åtminstone för traffickingoffer. Det finns ingen påföljd för att utnyttja traffickingoffer, säger hon.
Problemet är att det blir svårt för polisen att arbeta mot trafficking så länge köp av sexuella tjänster är tillåtet. Och till ett sådant förbud är det långt i många länder.
– Det finns en stark pro-prostitutionslobby i Europa och en del i Sverige också. Och det finns många som kritiserar den svenska sexköpslagen, på ganska svaga grunder, säger Malin Roux Johansson
I dagsläget pågår diskussioner i flera länder om att införa en sexköpslag liknande den svenska.