När asylsökande ungdomar antingen fyller 18 år eller skrivs upp i ålder upphör Migrationsverkets ansvar och de slussas vidare ut i samhället. I Växjö rör det sig om cirka 50 personer som det senaste halvåret har blivit myndiga i lagens mening, exklusive de som har skrivits upp i ålder. Om inte ungdomarna löser sitt boende så kan de tvingas flytta från kommunen och därmed lämna skola och vänner bakom sig.
– Jag kan känna att vi är så lyckligt lottade, vi som är födda och uppväxta här i Sverige. Vi måste dela med oss av den trygghet som vi har upplevt, säger Krister Holgesson.
Blev kontaktade av kommunen
Ideella krafter har sedan 2015 arbetat intensivt med att erbjuda aktiviteter, stöd och hjälp åt de ungdomar som har flytt från krig för att så hamna i Växjö. Föreningarna blev för några veckor sedan kontaktade av kommunen då behovet av boende till ungdomarna är oerhört stort. Totalt avsätts 1,4 miljoner kronor från kommunen och nu har Smålandsidrotten, Studiefrämjandet, Godmansföreningen, Röda korset, Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och Ensamkommandes förbund bildat föreningen Goda krafter i Växjö.
– Målet är självklart att hitta hem åt ungdomarna, de som skapat en tillvaro i Växjö med bland annat skola och vänner ska inte behöva flytta. Tillsammans kan vi bli mer effektiva, tillsammans kan vi tänka lite större.
Ett nytt lagförslag presenterades i veckan där regeringen föreslår att de som kom till Sverige under 2015 och nu har hunnit fylla 18 år ska få stanna för att fullfölja sina studier och därefter söka sig sysselsättning. Men boendefrågan är långt ifrån löst för dessa ungdomar och de engagerade vittnar om en stor oro bland de drabbade.
– Jag har elever som sover på soffan hos kompisar, det blir för dem en bättre lösning än att lämna allt och flytta till en helt ny kommun. Lägg då till oron över att inte ha ett uppehållstillstånd, de här människorna får aldrig uppleva sig trygga. Varenda besked de får, stora som små, gör dem otroligt oroliga, säger Erika Angelsmark som arbetar som gymnasielärare.
Redo att ge tillbaka
Gemensamt för alla i gruppen är att de vill göra skillnad – inte minst -genom att lyfta människorna bakom besluten.
– Det här är inte bara siffror på ett papper, det här är människor som du och jag. Att prata om hur stor kostnad de skulle vara för samhället är en oerhört konstig diskussion – varenda unge kostar pengar. Skillnaden är här att dessa är redo att ge tillbaka nu, de är på väg ut i samhället för att arbeta och utbilda sig. De känner en stor tacksamhet och de är en stor vinst för oss i Sverige – bara man vågar se det i ett större perspektiv.
Föreningen hoppas nu nå ut till Växjöbor som kanske har en plats över i hemmet, men även till de som vill bidra i det lilla – genom att erbjuda stöd och sällskap till ungdomarna.
– Alla har nytta av ett mångkulturellt samhälle, det här är fantastiska människor som verkligen vill. Allt blir så självklart när man får ha dem nära sig. Vi ser alla personer och inte siffror, det är inte värt att vinna riksdagsval genom att spela med deras liv.
I mitten av januari planeras en temakväll där intresserade bjuds in för mer information. På frågan om varför är svaret självklart – att ungdomarna behöver en trygghet och stabilitet mitt i den kaotiska situation som de befinner sig i.
– Det här är barn och ungdomar som lämnat ett helt liv bakom sig för att komma till Sverige, någonstans långt bort så kanske det sitter en mamma som tagit det svåraste beslutet någonsin för deras skull. Om jag hade varit en av dessa mammor så hade jag bett till Gud varje dag för att någon här i Sverige ska ta hand om och skydda mitt barn.