Men nu har nazisterna också fått tillstånd att driva valkampanj i Ludvika.
Politiker, jurister och Almedalsbesökare har riktat hård kritik mot polisens hantering av NMR under politikerveckan. Nu sällar sig en gammal kollega till kritikerna. Pensionerade polisintendenten Eric Rönneholm menar att nazisterna överhuvudtaget inte borde beviljats tillstånd för sina torgmöten och demonstrationer i Visby. Men innan Almedalsveckan ens var slut fick NMR tillstånd att driva valkampanj dagligen fram till valdagen på tre olika platser i Ludvika kommun.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Man tillämpar inte ordningslagen när det gäller att avslå tillstånd.
Har det tidigare förekommit svårare oordning under en allmän sammankomst arrangerad av en viss organisation så ska det ligga till grund för beslutet som tas vid nästa ansökan, säger Eric Rönnegård.
NMR fick tillstånd att hålla flera torgmöten både vid Hamnplan och i centrala Visby i närheten av RFSL ungdoms lokaler.
– Så länge man håller sig inom lagens ramar får man utrycka sina åsikter. Om man bryter mot detta kommer vi att lagföra brott, sa polisen i Almedalens presstalesperson Mats Svensson till Aftonbladet när politikerveckan inleddes.
Störde och attackerade
Och veckan blev stökig. NMR störde bland annat Annie Lööfs tal, ryckte Pride-flaggor ur händerna på Almedalsbesökare och attackerade personer vid Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält. Nazister misstänkts också ha vandaliserat Expressens scen och fem stycken anhölls misstänkta för hets mot folkgrupp natten mot söndagen. Eric Rönnegård menar att polisen borde kunnat agera tuffare.
– Man ingriper inte på gatan när brotten begås. Istället står man och tittar på och så ska man utreda det i efterhand.
Tomas Granlund, yttre förundersökningsledare i Almedalen, menar tvärtom att polisen inte kunde ingripit ytterligare.
– Sammantaget räcker det inte för att trumfa vår grundlag som säger att man får ha allmänna sammankomster så länge det inte är allvarlig fara för de närvarande, eller avsevärda störningar av trafiken, eller svårare oordning på platsen, säger Tomas Granlund till Expressen.
Agerade mer resolut förr
Eric Rönnegård menar att polisen agerade mer resolut mot nazister och rasister under 90-talet och tidiga 00-talet, men att arbetet prioriterats ned i takt med ökat fokus på islamistisk terror som säkerhetshot.
– Från 1995 var det så att man hade den hotbilden officiellt att nazisterna utgjorde ett hot mot demokratin, vilket de också gör, säger Eric Rönnegård och tillägger:
– Nu däremot ses de som ett hot mot enskilda människor, inte demokratin.
Han ser den svenska nynazismens utveckling de senaste 15 åren som farlig.
– Det är ett sorgligt kapitel. Det verkar ju som de politiska partierna år efter år efter år inte velat ta i det, utan sett det som en fördel att resurserna kunnat användas till annat. Nu i valrörelsen är det ytterst farligt. Många kan säkert dra sig för att gå till vallokaler om det finns en risk att de skulle bli fotograferade och filmade och så vidare. Konceptet för de här grupperna är ju att de befinner sig i krig mot det demokratiska samhället.