– Plötsligt var jag etta bland 900 beväringar och blev handplockad till polishögskolan. Där fick vi lära oss att polisens ledord är skydda, hjälpa och ställa till rätta. De hörde jag aldrig mer under mina 26 år som polis.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det var 1979 som han blev polis och nu när han ser tillbaka på den tiden med piketgruppen förklarar han sina främlingsfientliga åsikter med att det var en grupp där gemenskapen till stor del bestod av olika hatobjekt.
– Det var en fantastisk sammanhållning byggd på förakt mot olika grupper och mot såssarna. Sedan sköts Palme.
Lösningen blev att sadla om
Den polis som var Michael Lundhs fadder under första tiden i piketgruppen var samma person som gick under betäckningen polisman B i Palmeutredningen. I två år åkte piketen omkring med en fantombild på mördaren som alla i den ansåg vara en kurd.
– Det är klart att det färgade åsikten om kurder. Men vi såg det som vår plikt att trakassera romer, rastafaris, horor och muslimer. Mer poliser och strängare straff var lösningen på samhällets problem.
– Plötsligt en dag fungerade det inte längre. Jag mådde inte bra, att gå omkring och vara hatisk mår man inte bra av, säger Michael Lundh.
Lösningen blev att sadla om till cyklande kvarterspolis. Han visste inte riktigt hur det skulle gå att möta gängen på trampcykel mot hur det var att dyka upp som en del i en piketstyrka i en mullrande V8-buss.
– Men det gick fantastiskt bra. Jag fick kontakt som jag aldrig hade fått i piketgruppen. Vill polisen förebygga brott så ska den ut och röra sig bland folk. 19 av 20 brott begås i närområdet och därför är det så idiotiskt att centralisera polisen ännu mer som man gör nu.
Att lära känna och umgås med de som han tidigare hatade och föraktade är numera Michaels Lunds melodi sedan han lämnade polisen 2005. Han betonar att civilsamhället måste engagera sig mot rasism, kriminalitet och extremism. Det handlar om att möta människor och sin rädsla.
– Att sitta på läktaren och hata. Vad leder det till? Inget bra i alla fall, säger Michael Lundh.
"Gör inte SD till martyrer"
Under föreläsningen i fullmäktige vände han sig särskilt till Sverigedemokraterna och tog upp en av deras ledamöter och klappade om honom.
– Man ska inte göra Sverige-demokraterna till martyrer. Möt dem med respekt och försök förstå vad det är för mekanismer som triggar igång dem. Skaffa dig en relation. Att ställa sig med ryggen åt och busvissla under deras möten, hur svårt är det? Det svåra är att möta dem man ogillar och visa respekt, säger Michael Lundh.