Årets hyreshöjningar för allmännyttans cirka 72 500 lägenheter i Göteborg är klara och med att förhandlingarna mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i västra Sverige avslutats. Höjningen hamnar på 2,4 procent, en bit över rikssnittet det senaste decenniet. Förra årets höjning i Göteborg hamnade på 1,2 procent. Precis som flera tidigare år avgjordes förhandlingarna i Hyresmarknadskommittén – den nationella kommitté som prövar tvister mellan allmännyttiga bostadsbolag och Hyresgästföreningen.
Yrkade på 2,7 procent
Framtidens hyresmarknadsansvarig, Eva Paulson, skulle gärna ha sett att den slutgiltiga höjningen hamnade närmare koncernens sista bud på 2,7 procent.
– Det vi yrkade initialt, det vill säga 3,4 procent, är i nivå med det som koncernen behöver för en hållbar ekonomisk utveckling, helt enkelt täcka ökade kostnader för drift och underhåll, säger hon.
Det blev en dubbel så stor höjning som förra året. Hur kommer det sig?
– De argumenten som allmännyttan har för en höjning är så pass välgrundade att det hade varit konstigt om vi inte nått en högre nivå än tidigare år. Parterna förstår att det inte är långsiktigt hållbart att ligga på en så låg nivå som vi har gjort under några år, säger Eva Paulson.
Eftersträvar rimlighet
Hyresgästföreningen i Västra Sveriges chef för förhandlingsenheten, Carl-Johan Bergström, skulle också gärna sett en annan procentsats.
– Vi hade velat se en lägre siffra och Framtiden en högre. Vi är nog lika missnöjda båda två. Men det här är ett beslut som vi accepterat och respekterar.
Han tillägger att de eftersträvar en procentsats som är rimlig både för hyresgästerna och fastighetsägaren. Något Hyresgästföreningen ser som väldigt positivt med årets förhandlingar är att Hyresmarknadskommittén valde att dela upp den i två delar, en större del som är en generell hyreshöjning och en mindre del som handlar om förvaltningskvalitet. Det tycker Carl-Johan Bergström öppnar upp för fler diskussioner.
– Det är väldigt lätt att, när man kommer till en årlig förhandling på en ort, att alla tycker att de ska ha samma procentsats. Här finns det lite mer utrymme att diskutera enskilda fastighetsägares kvaliteter och kunna göra skillnad uppåt och nedåt, säger han.
Legat lågt
Carl-Johan Bergström tillägger att regionen har legat lågt procentuellt i höjningarna de senaste åren jämfört med resten av landet. Vilket kan leda till tuffare förhandlingar, då fastighetsägaren upplever att de ligger efter. Dessutom kan den nivå allmännyttan nu slutade på också bli den nivå de privata hyresvärdarna anser sig ha rätt till, oavsett kvalitet på fastigheter och förvaltning, enligt Carl-Johan Bergström.
Vilka faktorer är viktiga för höjningen i en enskild fastighet, enligt Hyresgästföreningen?
– Det är läget, förvaltningskvalitet och den fysiska standarden som kan göra att man inte vill ha någon höjning alls på en fastighet, medan några får en ganska hög höjning, för att rätta till skillnader, säger Carl-Johan Bergström.