– Jag är förskräckt och ledsen över att domstolen valde den omänskliga sidan, säger Arne Bölt, som kommer att överklaga domen.
Klockan 11 i går förmiddags kom den fällande domen mot den tyska diakonen Arne Bölt. Han döms för människosmuggling till 50 dagsböter.
– Jag hade in i det sista hoppats att kristna och humanitära värderingar skulle värderas högre. Det här är ett nederlag för mänskligheten och visar än en gång hur lite individen räknas. Det är som ett slag i ansiktet för de volontärer som dagligen och på sin fritid hjälper till att lindra andras lidande, säger Arne Bölt till Dagens ETC.
Malmö tingsrätt har prövat om det ska vara straffbefriat att hjälpa människor till Sverige – om det sker av humanitära skäl. Dagens domslut går i samma riktning som tidigare liknande fall genom att svara nej på den frågan.
Domen ska överklagas
Tingsrätten betraktar brottet som ringa och dömer därför inte till fängelse eller villkorlig dom. Att han handlat utifrån ideella skäl och att kvinnan sökte asyl redan dagen efter ankomst anser rätten vara förmildrande omständigheterna.
Arne Bölt har hela tiden hävdat att han bara följt Guds vilja och har gjort uttalanden som att ”Jesus bröt också mot rådande lagar”. Han kommer att överklaga domen och det återstår att se om högre instanser gör en annan bedömning än tingsrätten.
”Ingen annan utväg”
Arne Bölt arbetar som diakon i en församling i nordtyska Rostock och det var där han mötte kvinnan och hennes två små barn. De hade gjort en dramatisk flykt från krigets Syrien via Balkan och separerats från kvinnans man och två äldre barn längs vägen, som rest i förväg till Sverige. Men kvinnan och de två små barnen stoppades när de skulle resa in i Danmark och fick sina pass beslagtagna. Arne Bölt kom i kontakt med den förtvivlade kvinnan i Tyskland.
– Jag märkte snart att det enda hon ville var att återförenas med sin man i Sverige. Att resa med färja över havet var omöjligt, eftersom bara personer med pass släpptes ombord. Kvinnan fick ingen ro, hennes barn var sjuka och efter två dygn såg jag ingen annan utväg än att hjälpa henne att ta sig till Sverige, säger Arne Bölt.
Vid gränsen till Sverige berättade diakonen för gränspolisen om familjen i baksätet. Han blev då gripen av polis och anhölls misstänkt för människosmuggling. Nu – 1,5 år senare – har fallet avgjorts i Malmö tingsrätt. Familjen bor i dag tillsammans i Sverige och studerar svenska.
Har du någon sympati för ståndpunkten att du begått en kriminell handling?
– Att hjälpa människor är inte ett brott! Om det finns en lag som föreskriver detta så är den orättvis. ”Brottet” som jag ser det är att kvinnan inte kunde få ett giltigt pass för att få komma till sin man utan att hon traumatiserades av den långa separationstiden.
Diakonen har fått fullt stöd från sin församling i Rostock som står bakom hans beslut och även från kyrkan i Sverige.
– Ja, församlingen i Malmö bjöd in mig och bad för mig och med mig. Det visar att kristna på båda sidor av Östersjön tänker så som jag gör. Det finns situationer där jag måste lyda Gud mer än människorna.
Sedan 2015 har vi sett en förändring i migrationspolitiken i Sverige, från öppenhet mot hårdare retorik mot flyktingar, slutna gränser och ökade utvisningar.
Har ni sett samma utveckling i Tyskland?
– I Sverige fanns det så vitt jag vet en bra invandringspolitik. Man välkomnade människor och gav dem möjligheten att hitta ett nytt hem i Sverige. Det är väldigt synd om detta förändras nu, säger Arne Bölt.
”Bilden stämmer inte”
Tyskland, å andra sidan, har aldrig haft någon bra flyktingpolitik anser han.
– Det finns naturligtvis rätten till asyl, men nästan inget sätt att lagligt komma till Tyskland för att leva och arbeta här. Utom-lands finns det en bild av det supergoda livet i Tyskland som inte riktigt stämmer.
– Om det fanns en förnuftig invandringspolitik för hela EU så skulle nog ingen behöva sysselsätta sig som humanitär ”människosmugglare” mera, och ännu viktigare, de egentliga brottslingarna som tar de sista pengarna från flyktingarna skulle inte ha någon marknad längre.