Utredaren förklarar hälsoriskerna och de tekniska detaljerna – att man med hjälp av en vattenpipa röker ångan från en upphettad mineralmassa bestående av mikroskopiska smaksatta stenar som ibland besprutats med nikotin. Men det berättas inte om den hundraåriga historien, den sociala funktionen och den kulturella betydelsen.
Att den nya tobakslagen, som trädde i kraft den 1 juli, förbjuder vattenpipor på samma sätt som cigaretter uppfattas av många vattenpiperökare som ett lättvindigt beslut som inte tagit hänsyn till andra aspekter än folkhälsan.
– De har tagit vårt nöje ifrån oss. Jag går hit efter jobbet och träffar vänner. Vart ska folk ta vägen nu? Ärligt talat, det här kommer att leda till depression.
Det säger Wahab Feili, en av stammisarna på restaurangen Mazgoof i Sätra, där lagändringen har fått märkbara konsekvenser. Nu står de färgglada vattenpiporna uppradade på sina hyllor och samlar damm. Lokalen är inte ens halvfull, trots att det är aw-tid och kvällssol. Middagsgästerna i restaurangen kan inte räkna med att avsluta måltiden med att röka, som de brukar.
– Shisha tillhör när man äter orientalisk mat. Det är en sällskapsgrej i samband med måltiden, säger restaurangens ägare Basil Tomi och fortsätter:
– Jag tycker såhär. Sverige har accepterat att utlänningar kommer hit. Jag uppskattar det. Och jag förstår att man behöver integrera. Men man måste också få uttrycka sin kultur. Många som bor här kan inte få visum eller har inte pengarna för att resa bort så de är kvar i området trots att det är juli. Då har det här varit en samlingsplats där man har kunnat hänga och röka vattenpipa. Men det har de nu förstört, säger han.
Utnyttjar kryphål
Men vattenpiporna har dock inte helt försvunnit. Precis som med cigarettrökning är det tillåtet för restauranger att ha särskilda rum avsedda för rökning. Dessa rum måste dock vara tråkiga. På Mazgoof har den inglasade uteserveringen blivit ett sådant godkänt rökrum. På Mazgoof innebär det i praktiken att det inte är rökningen som förbjudits utan maten, drycken och fotbollsmatcherna på tv:n. Precis utanför dörren till rökrummet står ett bord med tekoppar – de får nämligen inte tas med in.
– Vi tog bort tv-apparaterna. Sedan ringde jag och frågade myndigheterna hur det var med musik. Då sa de att de inte hade tänkt på det, så nu ska vi i alla fall sätta upp högtalare här ute, säger Basil Tomi och skrattar, nöjd med att ha hittat ett kryphål i lagen.
På den inglasade uteserveringen, eller ”rökrummet”, sitter Wahab Feili och varvar ned med en vattenpipa med äppelsmak. Han förstår sig inte på lagändringen.
– Varför ska jag inte få ta en kopp te eller en dadel till min vattenpipa? Man blir ju torr i halsen, säger han och slår ut med armarna.
– Tidigare kunde man röka vattenpipa och kolla på Champions league. Nu har de tagit bort tv-apparaterna och man får lämna ölen utanför, säger en annan gäst instämmande.
Ekonomiska konsekvenser
På de mer nischade vattenpipscaféerna är det dock annorlunda. En del har fått stänga ned helt, eftersom ett rökrum bara får utgöra en liten del av ställets totala yta.
– Vi har i alla fall mazgoof att komplettera med, en speciell rätt med fisk som varken är rökt eller grillad. Så vi klarar oss till skillnad från de andra vattenpipeställena, säger Basil Tomi och rycker på axlarna i en uppgiven gest.
Även om Mazgoof har ett stort rökrum med bord och stolar och inte bara har vattenpipor på sin meny, så har de sett en märkbar ekonomisk nedgång.
– Våra intäkter har halverats. Vi har gjort en förlust på 150 000 kronor under juli, om jag jämför med samma månad förra året, säger Basil Tomi.
Det finns flera orsaker till att riksdagen beslutade om att skapa fler rökfria miljöer. Det handlar bland annat om att avnormalisera rökning för ungdomar, om att minska risken för sjukdomar och om att öka tillgängligheten till allmänna platser för rökkänsliga. Gällande just vattenpipor så innehåller röken från den glödande kolen minst lika mycket kolmonoxid, tjära, tungmetaller och cancerframkallande ämnen som cigarettrök. Enligt Vårdguiden motsvarar en vattenpipsession på en timme röken från 100 cigaretter. Dessa aspekter finns det förståelse för bland vattenpiperökarna, även om de känner sig berövade på ett nöje.
– Jag förstår beslutet också, det är ju inte isbergssallad direkt, säger en stamgäst som dagligen sitter på samma stol och röker.